• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 30.08.2023)
    2023-08-30 10:50:25

    Оформлення трудових відносин – це імідж соціально відповідальної компанії

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Державна податкова служба України нагадує про необхідність оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин із найманими працівниками.
    Працювати за трудовим договором – вигідно! Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.
    З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, а саме:
    - гідні та безпечні умови праці;
    - нормований робочий час;
    - оплачувані та неоплачувані відпустки;
    - регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;
    - можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;
    - захист від незаконного звільнення;
    - страхові виплати в разі непрацездатності;
    - пільги для неповнолітніх;
    - додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;
    - захист прав, тощо.
    Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:
    - укладення трудового договору;
    - оформлення наказу про прийняття на роботу;
    - повідомлення Державної податкової служби.
    Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.
    Водночас ДПС продовжує отримувати інформацію від громадян щодо можливих фактів неоформлення трудових відносин суб'єктів господарювання з найманими працівниками.
    Так, у 2023 році тільки на адресу центрального апарату ДПС надійшло 66 звернень громадян, в яких міститься інформація про 146 фактів неоформлення трудових відносин.
    Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, в тому числі використання суб’єктом господарювання найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/703371.htmlм


    Зміни в оподаткуванні єдиним податком та ПДВ – спільний вебінар ДПС та Всеукраїнського бухгалтерського клубу

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/703202.html повідомила
    ДПС та громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» продовжили започатковану практику проведення спільних вебінарів з актуальних питань оподаткування для платників податків.
    Сьогоднішня зустріч була присвячена основним змінам податкового законодавства, що передбачені Законом України № 3219, у частині сплати єдиного податку та ПДВ.
    Спікери розʼяснили особливості справляння єдиного податку платниками, які до 1 серпня 2023 року використовували спрощену систему з особливостями оподаткування та відповідно до Закону України 3219 автоматично повернулися на ту систему оподаткування, на якій були до цього.
    Податківці, зокрема, пояснили правильність визначення граничного обсягу доходу після повернення на ставку та групу єдиного податку, заповнення заяви про застосування спрощеної системи тощо.
    Також представники ДПС поінформували про особливості оподаткування операцій, які були здійснені платником під час перебування на спрощеній системі з особливостями оподаткування, формування податкових зобовʼязань та податкового кредиту з податку на додану вартість.
    Представники ДПС розглянули окремі кейси та надали відповіді на питання учасників зустрічі.
    Під час вебінару відзначалася важливість таких спільних заходів, які надають можливість платникам отримати ґрунтовні розʼяснення та відповіді на актуальні питання.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.


    Представники ДПС та асоціацій платників податків обговорили актуальні питання застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома наступне.
    Питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій в умовах дії Закону України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» стали предметом обговорення під час зустрічі представників ДПС та платників податків.
    У заході взяли участь представники асоціацій «Рада міст», приватних роботодавців, Української Ради Бізнесу, Української асоціації прямого продажу, Економічної експертної платформи.
    Директор Департаменту податкового аудиту ДПС Тетяна Доценко, зокрема, підкреслила, що останні законодавчі зміни не призведуть до тиску на бізнес, оскільки ДПС використовує ризикоорієнтований підхід до планування перевірок і перевірятимуться лише ті платники, які мають високий ризик порушення законодавства. Також ДПС вживаються відповідні заходи реагування у випадках надходження скарг споживачів, звернень органів місцевого самоврядування.
    Громадяни мають можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:
    незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;
    відмову у розрахунку банківською карткою;
    завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;
    неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;
    здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.
    Під час конструктивного діалогу фахівці ДПС надали детальні відповіді на запитання, які надійшли від представників асоціацій платників щодо порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також розглянули пропозиції з удосконалення вимог до застосування РРО/ПРРО, особливостей їх застосування у різних сферах господарської діяльності.
    Сторони домовилися підтримувати співпрацю та надалі проводити подібні зустрічі, присвячені розгляду практичних кейсів та проблемних питань, адже лише спільна робота дає результат.
    ДПС завжди готова до співпраці, взаємодії та відкритого діалогу з бізнесом та громадськістю, прагне не лише оперативно роз’яснювати податкові новації, а й надавати фахову допомогу кожному - лише спільна робота вирішує складні питання.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням
     
    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/703223.html


    Графік виїзду мобільного ЦОП з питань МПЗ, РРО на вересень 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/703490.html можливо ознайомитись з Графіком виїзду мобільного ЦОП державних податкових інспекцій ГУ ДПС  з питань РРО/ПРРО, новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» на вересень 2023 року.


    Виїзд мобільного ЦОПу до с. Хутірське: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ та надання адміністративних послуг

    Мобільним ЦОПом Петриківської ДПІ відповідно до графіку нещодавно здійснено виїзд до мешканців с. Хутірське Хутірського старостинського округу Петриківської селищної територіальної громади (ТГ) Дніпровського району Дніпропетровської області за сприянням старости Хутірського старостинського округу.
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівцями Петриківської ДПІ ГУ ДПС проінформовано мешканців громади про нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).
    Нагадали, що 2022 рік – перший рік, за який визначається МПЗ. Звернули увагу, що порядок визначення МПЗ у податкових (звітних) періодах, починаючи з 01.01.2023, регулюється п. 38 прим.1.2 статті 38 прим.1 Податкового кодексу України.
    Висвітлюючи основні новації Закону України № 3219, податківці акцентували увагу на застосуванні реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265). Повідомили, що з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
    У ході активного діалогу податківці надали вичерпні відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення вимог Закону № 265, термінів сплати МПЗ.
    Під час зустрічі обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    Спеціалісти ГУ ДПС повідомили про адміністративні та інші послуги, що надають ЦОПи, та акцентували увагу на адміністративних послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.
    Фахівці податкової приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ. Ознайомили зі сторінками ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, а також Telegram-каналом ДПС.
    Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято, зокрема, заяви за формами № 1ДР, № 5ДР, для проведення звірки даних; використаних для розрахунку МПЗ.
    Також надана практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, роз’яснення з питання включення бюджетних установ до реєстру неприбуткових.
    Громадяни отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС (брошури, листівки та пам’ятки) інформаційно-роз’яснювального характеру: «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам» та «До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податного зобов’язання».
    Староста Хутірського старостинського округу Петриківської селищної ТГ Дніпровського району Дніпропетровської області висловив слова подяки податківцям за проведену зустріч та бажання спілкуватися і у подальшому.


    Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ та надання адміністративних послуг під час виїзду до с. Мар’янівка

    Жовтоводською ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) задля забезпечення належної взаємодій з органами державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання днями відповідно до затвердженого графіку проведено виїзд мобільного ЦОПу до с. Мар’янівка Жовтоводської міської територіальної громади.
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці Жовтоводською ДПІ ГУ ДПС повідомили присутніх про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану» (Закон України № 3219). Ознайомили присутніх з Інформаційним листом ДПС України №4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу». Довели присутнім інформацію, що Законом України № 3219 внесені зміни, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Так, з 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265.
    Також податківці повідомили, що актуальним питанням сьогодення є нарахування та сплата мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – власниками земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Нагадали, що МПЗ для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення.
    Присутнім роздано тематичну друковану продукцію (листівки, буклети та брошури) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру: «Мінімальне податкове зобов’язання – фізичним особам», «До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податкового зобов’язання», «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Закон України № 3219: закінчення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування – нюанси для платників єдиного податку», «Закон України № 3219: щодо оподаткування ПДФО «донатів», компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна», «Закон України № 3219: особливості переходу на сплату податку на прибуток підприємств», «Закон України № 3219: особливості складання декларації з податку на прибуток підприємств, визначення податкового звітного періоду та обсягу річного доходу», «Закон України № 3219: особливості сплати єдиного внеску у період дії воєнного стану», «Закон України № 3219: особливості сплати ПДВ після переходу зі спрощеної системи з особливостями оподаткування».
    Також від мешканців громади прийнято 4 заяви щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (форма № 10ДР); заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (форма № 5ДР).


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до Зайцівської територіальної громади

    За участі фахівців Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, за підтримки керівника Зайцівської тергромади (ТГ) нещодавно проведено виїзд мобільного ЦОПу Синельниківської ДПІ ГУ ДПС.
    Під час виїзду мобільного ЦОПу фахівці ГУ ДПС відвідали торгівельні точки с. Зайцеве, зустрілись з фізичними особами – підприємцями (ФОП).
    Спеціалісти Синельниківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про набрання чинності з 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), яким, зокрема внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Так, з 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265. Повідомили, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання суб’єктів господарювання та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС. У ході активного діалогу з ФОПами на торгових об’єктах фахівці податкової надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.
    Під час зустрічі працівники ГУ ДПС нагадали громадянам та спеціалістам Зайцівської ТГ щодо мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Повідомили, що у 2023 році запроваджено МПЗ – мінімальний розмір податку, який має сплачувати власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського (с/г) призначення. Розповіли, хто є платниками МПЗ та за якою формулою розраховується МПЗ, що зменшується для фізичних осіб на суму земельного податку, ПДФО та військового збору з доходів від продажу власної с/г продукції. Термін сплати МПЗ – протягом 60 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення (ППР). У разі незгоди з нарахованою сумою МПЗ, платник має право звернутися до ДПІ для проведення звірки.
    Присутніх мешканців сіл Зайцівської ТГ працівники Синельниківської ДПІ ГУ ДПС ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, потрібних для отримання адмінпослуг, а також з режимом роботи Синельниківського ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення.
    Увагу присутніх податківці звернули на те, що на даний час актуальним є також питання внесення змін до адресних даних фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників  податків.
    Фахівці ГУ ДПС акцентували увагу громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки, про наближення граничного терміну сплати земельного податку за 2023 рік, повідомили про необхідність подання документів для внесення змін даних власників земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, про своєчасне надання інформації за формою № 5ДР.
    Також звернули увагу присутніх, що інформацію про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного користувачі мають можливість отримати на офіційних сторінках Державної податкової служби України та ГУ ДПС у доступному зручному форматі соціальної мережі Facebook та месенджерів Telegram і Viber.
    У ході проведення заходів серед присутніх розповсюджені примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру (буклети та брошури), зокрема, стосовно МПЗ, новацій Закону України № 3219: особливості сплати єдиного внеску, закінчення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування, РРО/ПРРО.


    Мобільний ЦОП – з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до села Богданівки

    З метою реалізації податкового сервісу щодо якісного надання адміністративних та інших послуг від ДПС, проведення роз’яснювальної роботи з актуальних питань сьогодення днями відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до села Богданівки Богданівського старостинського округу Васильківської тергромади (ТГ).
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі керівника Васильківської ДПІ ГУ ДПС, фахівців Васильківської ДПІ та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення  камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду мобільного ЦОПу організовано та проведено зустріч із платниками Богданівського старостинського округу та робочу зустріч з представниками Богданівського старостинського округу Васильківської селищної ради.
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні  відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, стосовно: новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219); порядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (далі – РНОК ПП), порядку його отримання для малолітніх дітей; уточнення даних про земельні ділянки та права на пільги щодо сплати податків та порядку їх отримання; сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ); порядку користування Електронним кабінетом.
    Присутніх мешканців села Богданівки фахівці ДПІ ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, та документів, що потрібні для їх отримання, а також про режим роботи ЦОПу, контактні номери телефонів, за якими можна отримати роз’яснення, надана інформація щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), зокрема Електронним кабінетом.
    Спеціалісти податкової звернули увагу на необхідність внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назви населених пунктів та вулиць шляхом надання відомостей про зміну даних, які вносяться до РНОК ПП або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОК ПП і мають відмітку у паспорті).
    Під час зустрічі податківці акцентували увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Звернули увагу присутніх на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників. У ході активного діалогу під час зустрічі надані вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/ПРРО, поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265. Також обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    Під час виїзду працівниками ДПІ прийняті заяви: за формами № 5ДР та № 10ДР, на проведення звірки з плати за землю та нарахування МПЗ, щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків; видано 16 РНОК ПП, вручено платникам податків – фізичним особам 119 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ.
    У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру, зокрема, інформаційний лист ДПС № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», пам’ятка ГУ ДПС «8 легких кроків роботи з ПРРО», інша друкована продукція ГУ ДПС щодо новацій Закону України № 3219 та застосування РРО/ПРРО.


    З початку року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло понад 3,2 млн грн транспортного податку

    У січні – липні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від фізичних осіб надійшло понад 3,2 млн грн транспортного податку. Надходження збільшились у порівнянні з 2022 роком на понад 2,3 млн грн, або на 271 відсоток.
    Нагадуємо, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, транспортний податок фізичною особою – платником сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (п. 267.6.2 ст. 267 Податкового кодексу України).


    Спеціальний фонд державного бюджету: збір від платників Дніпропетровщини – майже 38 млн гривень

    Протягом семи місяців поточного року платниками Дніпропетровщини поповнено спеціальний фонд державного бюджету майже на 38 млн грн, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року на понад 27,4 млн грн, або майже на 264 відсотки більше.
    Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до своїх податкових обов’язків!


    Комунікаційна податкова платформа – дієвий механізм оперативної взаємодії з інститутами громадянського суспільства і бізнес-асоціаціями

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) нагадує, що для оперативного зворотного зв’язку з платниками в ГУ ДПС працює Комунікаційна податкова платформа (далі – КПП).
    Звернення від представників інститутів громадянського суспільства і бізнес-асоціацій приймаються на електронну скриньку КПП ГУ ДПС за електронною адресою dp.ikc@tax.gov.ua.
    Є нагальні питання стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, чи маєте пропозиції щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою – звертайтесь на КПП!


    Податковий календар на 31 серпня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 31 серпня 2023 року, четвер, останній день сплати
    авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за серпень 2023 року.


    Які встановлені строки для подання податкової декларації з ПДВ та сплати ПДВ до бюджету?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 202.1 ст. 202 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) звітним (податковим) періодом для платників ПДВ є один календарний місяць.
    Податкова декларація з податку на додану вартість (далі – податок) подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 203.1 ст. 203 ПКУ).
    Особа-нерезидент, зареєстрована як платник податку відповідно до п. 208 прим. 1.2 ст. 208 прим. 1 ПКУ, складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 208 прим. 1.8 ст. 208 прим. 1 ПКУ).
    Базовим звітним (податковим) періодом для особи-нерезидента, зареєстрованої як платник податку відповідно до п. 208 прим. 1.2 ст. 208 прим. 1 ПКУ, є квартал (п. 208 прим. 1.4 ст. 208 прим. 1 ПКУ).
    Згідно з п. 49.20 ст. 49 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем.
    Граничні строки подання податкової декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені ПКУ.
    Пунктом 203.2 ст. 203 ПКУ визначено, що сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п.203.1 ст. 203 ПКУ для подання податкової декларації.
    Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем. (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).


    Чи мають право ФОП – платники ЄП першої та другої груп у період дії воєнного стану з 01 серпня 2023 року не сплачувати ЄП?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) внесено зміни з 01.08.2023, зокрема, до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо скасування можливості для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок (крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації).
    Згідно з абзацом першим п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, редакція якого діяла до 01.08.2023, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи мали право не сплачувати єдиний податок.
    Законом № 3219 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з яким установлено, що з 01 серпня 2023 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.
    При цьому такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.
    Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене п. 295.2 ст. 295 ПКУ.
    Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.
    Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.
    Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій).
    Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
    Перелік територій затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 зі змінами та доповненнями.
    Норми п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.


    Закон України № 3287: операції з постачання яких товарів звільняються від оподаткування ПДВ?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 24.08.2023 набрав чинності Закон України від 28 липня 2023 року № 3287-IX «Про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони» (далі – Закон № 3287).
    Законом № 3287 п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новими підпунктами, відповідно до яких тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, зокрема:
    - тепловізійні біноклі, монокуляри та бінокуляри, прилади нічного бачення (біноклі та монокуляри), що класифікуються у товарних підкатегоріях 8525 89 00 10, 8525 89 00 90 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «й» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
    - далекоміри, що класифікуються у товарній позиції 9015 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «к» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
    - портативні радіоелектронні засоби виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам (антидронові рушниці), що класифікуються у товарній позиції 8543 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «л» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).
    Закон № 3287 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 23.08.2023 № 27.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.