• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон) 30.08.2023)
    2023-08-30 12:11:26

    Закон України № 3287: операції з постачання яких товарів звільняються від оподаткування ПДВ?

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує, що 24.08.2023 набрав чинності Закон України від 28 липня 2023 року № 3287-IX «Про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони» (далі – Закон № 3287).
    Законом № 3287 п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новими підпунктами, відповідно до яких тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, зокрема:
    - тепловізійні біноклі, монокуляри та бінокуляри, прилади нічного бачення (біноклі та монокуляри), що класифікуються у товарних підкатегоріях 8525 89 00 10, 8525 89 00 90 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «й» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
    - далекоміри, що класифікуються у товарній позиції 9015 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «к» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
    - портативні радіоелектронні засоби виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам (антидронові рушниці), що класифікуються у товарній позиції 8543 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «л» п. п. 4 п. 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).
    Закон № 3287 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 23.08.2023 № 27.


    З початку року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло понад 3,2 млн грн транспортного податку

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує.
    У січні – липні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від фізичних осіб надійшло понад 3,2 млн грн транспортного податку. Надходження збільшились у порівнянні з 2022 роком на понад 2,3 млн грн, або на 271 відсоток.
    Нагадуємо, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, транспортний податок фізичною особою – платником сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (п. 267.6.2 ст. 267 Податкового кодексу України).


    Роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 під час виїзду до села Зелений Гай

    З метою проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків з питань застосування РРО/ПРРО, новацій законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) мобільний ЦОП Тернівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відповідно до затвердженого графіку здійснив виїзд до ринку «Центральний» та торгових об’єктів м. Тернівки Павлоградського району.
    Роботу мобільного ЦОП забезпечено за участі працівників Тернівської ДПІ ГУ ДПС.
    За результатами роботи мобільного ЦОПу проведена роз’яснювальна робота з 30 фізичними особами – підприємцями та 2 представниками юридичних осіб.
    Фахівцями надано роз’яснення щодо нововведень, запроваджених Законом України № 3219, а також стосовно змін у порядку застосування РРО/ПРРО, поновлення відповідальності за порушення Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Під час зустрічі учасники отримали брошури та листівки інформаційно-роз’яснювального характеру, підготовлених ГУ ДПС.
    Платників ознайомлено з офіційною сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook та месенджером Telegram-канал ДПС України.


    Виїзд мобільного ЦОПу з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання до Межиріцької сільської територіальної громади

    Мобільний ЦОП Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків у рамках ефективної співпраці з платниками з актуальних питань сьогодення, зокрема, щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України (ДПС), легалізації заробітної плати.
    Так, відповідно до затвердженого графіку 23 серпня поточного року відбувся виїзд мобільного ЦОПу Павлоградської ДПІ ГУ ДПС до с. Межиріч Межиріцької сільської територіальної громади (ТГ) Павлоградського району Дніпропетровської області у складі начальника Павлоградської ДПІ ГУ ДПС, фахівців Павлоградської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У заході приймали участь представники Межиріцької ТГ на чолі з її головою, спеціалісти підрозділів Межиріцької сільської ради та підприємці.
    Під час зустрічі фахівці ДПІ повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати консультацію спеціалістів, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати при собі для отримання тієї чи іншої послуги.
    Особливу увагу акцентовано на легалізації заробітної плати, дотриманні законодавства щодо виплати заробітної плати та зайнятості населення, застосування податкової знижки.
    Податківці розповіли про основні нововведення Закону України № 3219. Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО), поновленні з 01.08.2023 та з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) та розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставні перевірки платників податків.
    Спеціалісти податкової нагадали, що, зокрема для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, запроваджено поняття МПЗ. Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Базою нарахування МПЗ є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Для фізичних осіб реквізити для сплати МПЗ зазначаються у податковому повідомленні-рішенні (ППР). Сплата загального МПЗ здійснюється фізичними особами – платниками податків протягом 60 днів з дня вручення ППР.
    У ході активного діалогу податківці відповіли на запитання щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265, надали практичну допомогу фізичній особі – підприємцю у реєстрації ПРРО.
    Під час роботи мобільного ЦОПу платників ознайомлено зі сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру: пам’ятки «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Застосування РРО для ФОП – платників єдиного податку»; листівки «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам», «До уваги платників податків!», «Легалізація заробітної плати».
    Представники Межиріцької ТГ подякували податківцям за консультації та надані послуги, виявили бажання співпрацювати у майбутньому та продовжувати дієву комунікацію з платниками з питань роз’яснення положень норм Закону України № 3219.
    Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 під час виїзду мобільного ЦОПу до смт Юр’ївка

    Мобільним ЦОПом Юр’ївської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) для проведення роз’яснювальної роботи, зокрема серед фізичних осіб – підприємців (ФОП), 23 серпня 2023 року здійснено виїзд до торгівельних об’єктів смт Юр’ївка Юр’ївської селищної територіальної громади (ТГ).
    Під час виїзду проведено 7 зустрічей з платниками податків.
    Платників, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, та їх найманих працівників поінформовано про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219).
    Також надана інформація про особливості проведення розрахункових операцій під час торгівлі підакцизними товарами (алкогольними напоями, тютюновими виробами), щодо важливості та необхідності відображення суб’єктами господарювання у чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, особливо у частині використання режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.
    Поінформовано про порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками, а також про переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин. Ознайомлено з наслідками використання праці неоформлених працівників.
    Надані роз’яснення щодо обов’язку подання громадянами відомостей про зміни даних до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.
    Під час виїзду мобільного ЦОПу серед присутніх розповсюджені примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, щодо: сплати мінімального податкового зобов’язання фізичними особами, реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219 та основних новацій, запроваджених Законом України № 3219.


    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості застосування РРО/ПРРО з урахуванням новацій, внесених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX»

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує.
    У  Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості застосування РРО/ПРРО з урахуванням новацій, внесених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX».
    На запитання платників податків відповідала начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська. 
     Питання 1: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи всі суб’єкти господарювання повинні використовувати РРО/ПРРО під час воєнного стану?
    Відповідь: Добрий день! Згідно вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01 січня 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку І групи) зобов’язані  використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному.
    Підкреслюємо, що в Законі № 265 відсутня норма по звільненню суб’єктів господарювання від використання належним чином зареєстрованої касової техніки під час дії воєнного стану.
    З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Ним, зокрема, внесено зміни до Закону № 265, відповідно до яких з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. А з 01 жовтня 2023 року відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
    Питання 2: Вітаю! Скажіть, будь ласка, що повинен використовувати ФОП – апаратний РРО чи програмний РРО?
    Відповідь: Добрий день! Згідно Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій.
    Апаратний РРО та Програмний РРО є рівнозначними засобами фіскалізації розрахунків за товари, роботи, послуги. Порядок застосування Програмного РРО, в частині, який не врегульований окремими нормативно правовими актами, є тотожним порядку застосування Апаратних РРО.
    Програмний РРО — це програмне забезпечення (програма, додаток, онлайн-сервіс), що встановлюється на ПК, планшет, смартфон та дозволяє пристрою виконувати фіскальні функції. Програмні РРО дозволяють зменшити витрати на придбання та обслуговування РРО, в порівнянні з апаратними РРО, швидко зареєструвати РРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків.
    Питання 3: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, як можна отримати безкоштовне програмне рішення (ПРРО)?
    Відповідь: Добрий день! ДПС України пропонує бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.
    Завантажити та встановити безкоштовне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni - rro/.
    Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за покликанням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha. Крім того, на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/ розміщуються презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.
    Питання 4: Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи можна отримати чек через ПРРО?
    Відповідь: Добрий день! Так, звичайно. Через програмний РРО можна отримати чек:
    - в електронній формі на email або в месенджер;
    - в паперовій формі, підключивши принтер до гаджету, де встановлений ПРРО;
    - відображенням QR-коду на дисплеї гаджету, де встановлений ПРРО, даний код дозволяє зчитати е-чек.
    Перевірити чеки, видані програмним РРО, можна на вебпорталі ДПС України.
    Питання 5: Вітаю! Скажіть, будь ласка, чи дозволяється використання ПРРО в режимі офлайн під час воєнного стану?
    Відповідь: Вітаю! Згідно вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.
    ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.
    Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547».
    Питання 6: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якщо в мене два магазини за різною адресою, потрібно реєструвати два ПРРО чи достатньо одного?
    Відповідь: Добрий день! Адреса здійснення розрахункової операції є одним із обов’язкових реквізитів фіскального чеку. Тому реєструвати ПРРО потрібно на кожну адресу, що є господарською одиницею, за якою зареєстровано ПРРО.
    Питання 7: Добрий день! Скажіть, якщо мій кіоск, в якому ведеться торгівля, розташований не в тому районі, де я зареєстрований, до якої ДПІ мені подавати заяви № 20-ОПП та № 1-РРО?
    Відповідь: Добрий день! Відповідно до глави 2 розд. II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями, реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.
    У заяві  ф. № 1-РРО зазначаються дані щодо господарської одиниці відповідно Повідомлення за ф. № 20-ОПП, поданого до контролюючого органу згідно вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України, яким визначено, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків. 


    Спеціальний фонд державного бюджету: збір від платників Дніпропетровщини – майже 38 млн гривень

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує.
    Протягом семи місяців поточного року платниками Дніпропетровщини поповнено спеціальний фонд державного бюджету майже на 38 млн грн, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року на понад 27,4 млн грн, або майже на 264 відсотки більше.
    Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до своїх податкових обов’язків!


    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Васильківській ДПІ на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

    У Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».
     На запитання платників податків відповіла заступник начальника Васильківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Костенко Лідія Вікторівна.
    Питання 1: Добрий день!
    Що таке ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня!
    Програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.
    Питання 2: Добрий день!
    Скільки на одному ПРРО може одночасно відкритися змін? 
    Відповідь: Доброго дня!
    На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.
    Питання 3: Добрий день!
    Як відбувається вікриття робочої зміни?
    Відповідь: Доброго дня!
    Відкриття робочої зміни на ПРРО відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни, яке автоматично формується програмним забезпеченням ПРРО при виконанні такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції.
    Питання 4: Добрий день!
    Що таке місце проведення розрахунків?
    Відповідь: Доброго дня!
    Місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.
    Питання 5: Добрий день!
    Який документ вважається розрахунковим документом?
    Відповідь: Доброго дня!
    Розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій  або програмним РРО, чи заповнений вручну.


    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону № 3219» у Першотравенській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

    У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону № 3219».
     На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор Першотравенської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тернова Світлана Вікторівна.
    Питання 1: Добрий день!
    Хто з платників єдиного податку (фізичних осіб) при проведенні розрахункових операцій повинен використовувати РРО або ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня!
    Можливе здійснення господарської діяльності при проведенні розрахункових операцій без застосування касової техніки передбачено ст. 9 Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Отже, з 01 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності при проведенні розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.
    Питання 2: Добрий день!
    Багато помилок при реєстрації/перереєстрації РРО, КОРО, ПРРО при заповненні адреси господарської одиниці.
    Відповідь. Доброго дня!
    Найчастіше платники вносять ці дані вручну, є неспівпадіння заповнених даних з реєстраційними даними платника і програма видає помилку, необхідно копіювати дані з реєстраційних даних платника, які знаходяться в електронному кабінеті платника.
    І ще питання при реєстрації РРО, КОРО, якщо повідомлення за формою 20-ОПП подавалось до квітня 2019 року, дані про об’єкт необхідно оновити. 
    Питання 3: Добрий день!
    Чому немає другої квитанції при реєстрації ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня!
    При успішній реєстрації ПРРО з серверу ДПС надійде одна квитанція, в якій буде ФН ПРРО, якщо заява про реєстрацію з помилками, то буде і друга квитанція, із зазначенням помилки. Квитанції можуть приходити з затримкою.


    Чи мають право ФОП – платники ЄП першої та другої груп у період дії воєнного стану з 01 серпня 2023 року не сплачувати ЄП?
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) звертає увагу, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) внесено зміни з 01.08.2023, зокрема, до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо скасування можливості для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок (крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації).
    Згідно з абзацом першим п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, редакція якого діяла до 01.08.2023, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи мали право не сплачувати єдиний податок.
    Законом № 3219 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з яким установлено, що з 01 серпня 2023 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.
    При цьому такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.
    Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене п. 295.2 ст. 295 ПКУ.
    Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.
    Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.
    Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій).
    Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
    Перелік територій затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 зі змінами та доповненнями.
    Норми п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.