• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 1.09.2023
    2023-09-11 11:00:12

    На ринках Дніпропетровщини – про застосування РРО/ПРРО

    Протягом тижня, з 04.09.2023 по 08.09.2023, відбулись комунікації робочої групи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з підприємцями на ринках Дніпропетровщини стосовно роз’яснення норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема щодо застосування РРО та/або ПРРО. 
    Податківці здійснили виїзди до ТВК «Слов’янський ринок» та ринку «Кодак» у м. Дніпрі, до ринку КП «Центральний ринок» у м. Кам'янське, до оптово – ринкового комплексу ТОВ «Еліт-Бізнес» (м. Кривий Ріг) та до торгівельних об’єктів у м. Павлограді, м. Синельникові, Новомосковську і м. Тернівці.
    В рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії фахівці податкової служби провели зустрічі з представниками бізнесу та проінформували платників про обов’язок застосування РРО/ПРРО у разі проведення розрахункових операцій.
    Спілкування з платниками податків пройшло у форматі конструктивного діалогу. 


    На Дніпропетровщині кількість зареєстрованих платників податків збільшилась у порівнянні з 2022 роком майже на 11 200 осіб

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування -  Павлоградський регіон) інформує.
    В Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області на податковому обліку станом на 01.09.2023 перебувало 274 620 суб’єктів господарювання: юридичних осіб – 117 391, фізичних осіб – підприємців – 157 229. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року кількість платників податків, які зареєстровані в податковій службі Дніпропетровщини збільшилась на 11 194 особи (у  2022 році станом на 01.09.2022 кількість зареєстрованих суб’єктів господарювання складала  263 426 осіб).
    Нагадуємо, що взяття на облік фізичних осіб – підприємців (крім тих, що набули статусу електронного резидента (е-резидента)) у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами (пункт 65.1 статті 65 розділу II Податкового кодексу України).
     

    До державного бюджету платниками Дніпропетровщини спрямовано понад 28,4 млн грн частини чистого прибутку

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) повідомляє.
    З початку  2023 року до державного бюджету від платників Дніпропетровської області надійшло понад 28,4 млн грн частини чистого прибутку. У порівнянні з січнем – серпнем 2022 року надходження збільшились на понад 17,8 млн грн, або на 168 відсотків.
    Звертаємо увагу, що положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2023 року № 786 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (набрала чинності з 01.08.2023) передбачено тимчасове зменшення з 80 до 35 відсотків базового нормативу відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету для державних підприємств установ виконання покарань, які залучають засуджених до праці, за результатами фінансово-господарської діяльності у другому півріччі 2023 року та у 2024 році, за умови спрямування ними 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, поточний ремонт, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, технічне переоснащення та розвиток інфраструктури. Крім того, використання 45 відсотків чистого прибутку (доходу) підлягає щорічному державному фінансовому аудиту.
     

    Зміни для платників акцизного податку відповідно Закону України № 3219

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) звертає увагу, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема щодо справляння акцизного податку.
    Так, припиняється дія норм щодо зупинки перебігу строків, визначених Податковим кодексом України, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, які були передбачені пунктом 102.9 статті 102 та підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 01 серпня 2023 року. Для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 01 серпня 2023 року перебігу строків визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України, шляхом сплати акцизного податку або документального підтвердження, в тому числі з врахуванням зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних у передбачених випадках (для авіаційних бензинів або палива для реактивних двигунів);
    - з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України мають враховуватись вимоги підпункту 69.21 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ стосовно наявності безпечних умов для проведення фактичних перевірок, зокрема у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;
    - з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1  статті 50 ПКУ, та пені. Відповідно не підлягають заповненню графи 5, 6 та 7 Додатку 8 до Декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» щодо нарахування штрафів 3 %, 5% та  пені відповідно. Зазначене застосується до податкової звітності, яка подається з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану;
    - з 01 серпня 2023 року скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів у зв’язку із завершенням з 1 липня 2023 року дії карантину, який було запроваджено з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19) (пункт 293 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ виключено). З урахуванням цього відповідно відновлено загальний порядок  оподаткування спирту етилового, що використовується при виробництві дезінфекційних засобів, акцизним податком за ставкою 0 гривень за умови цільового використання спирту та погашення податкових векселів.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України      № 3219 для суб’єктів господарювання під час виїзду до м. Першотравенська

    Фахівцями Першотравенської ДПI Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) під час виїздів відповідно до графіку мобільного ЦОПу проведено зустрічі у форматі «круглого столу» з фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) м. Першотравенська:
    - 05.09.2023 – у ТРК «Терикон»;
    - 06.09.2023 – у приміщенні ринку «Южний».
    Під час зустрічей з ФОПами фахівці Першотравенської ДПІ ГУ ДПС особливу увагу приділили основним нововведенням, що запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Податківці акцентували на питаннях застосування РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, нагадали про мінімальне податкове зобов’язання.
    Всі учасники зустрічей отримали тематичну друковану продукцію (брошури, листівки), підготовлені ГУ ДПС, інформаційно-роз’яснювального характеру з актуальних питань. 
    Платники – учасники заходів відмітили, що користуються інформацією, розміщеною на офіційних сторінках Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Дніпропетровській області у соціальній мережі Facebook.


    РРО/ПРРО: у місцях торгівлі - про новації законодавства (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра, Криворізький регіон, м. Павлоград та м. Тернівка)

    Днями торгівельні об'єкти Дніпропетровщини стали локаціями, на яких фахівці податкової служби надавали роз'яснення законодавчих норм щодо застосування РРО/ПРРО.
    Робоча група Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відвідала торгівельні центри «Мерлін» та «Арбат» у м. Дніпрі та торгівельні об'єкти у м. Павлограді і м. Тернівці.
    Також податківці спілкувались з підприємцями Криворізького регіону під час зустрічі у Криворізькій філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.
    На порядку денному - положення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України стосовно особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» у частині використання РРО/ПРРО.
    Працівники податкової служби області нагадали про порушення вимог закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та відповіли на актуальні питання представників бізнесу.


    Щодо складання уточнюючої звітності з плати за землю та податку на нерухоме майно

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон)  звертає увагу, що з метою практичної допомоги та недопущення помилок платниками податків при складанні уточнюючої податкової звітності з плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у зв'язку з набранням чинності Закону України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ на вебпорталі ДПС за розміщено приклади заповнення такої звітності, які можна знайти за посиланнями:
    https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/podatok-na-neruhome-mayno/yuridichni-osobi/podatkova-zvitnist/poryadok-skladennya-ta-vnesennya-zmin/697063.html.
    https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/plata-za-zemlyu/yuridichni-osobi/podatkova-zvitnist/poryadok-skladennya/694810.html.


    Які суб’єкти господарювання з 01.10.2023 звільняються від відповідальності у разі порушень законодавства щодо застосування РРО/ПРРО?


    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що починаючи з 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами (далі – Закон № 265) (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:
    - тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
    - територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
    - територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.
    Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.
    Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
    Норми визначені п. 14 Розділу II Закону № 265.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.