• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 20.09.2023
    2023-09-20 21:01:20

    Наповнення бюджетів усіх рівнів у розрізі галузей економіки за січень – серпень 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    За січень – серпень 2023 року найбільшу частку в сплаті податків, зборів та платежів (збір) до Зведеного бюджету України складає сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:
    «Переробна промисловість» – 17,3 % від загального збору до Зведеного бюджету України;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – 15,4 %;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – 13,5 %;
    «Добувна промисловість i розроблення кар’єрів» – 9,4 %.
    Найбільше зростання сплати за 8 місяців 2023 року відносно 8 місяців 2022 року відбулось у таких галузях:
    «Переробна промисловість» – зростання в 1,5 раза, або +49,0 млрд грн;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – зростання в 1,4 раза, або +32,7 млрд грн;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів»  – зростання на 13,8 %, або +16,3 млрд гривень.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/710415.html


    Платникам податків про графіки виїзду робочої групи та мобільного ЦОПу


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) звертає увагу платників, що за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/703490.html можливо ознайомитись з Графіком виїзду мобільного ЦОПу державних податкових інспекцій ГУ ДПС  з питань РРО/ПРРО, новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі - Закон № 3219) на вересень 2023 року, а за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/703172.html розміщено Графік виїзду робочої групи з 18.09.2023 по 22.09.2023, відповідно до вимог наказу ГУ ДПС від 07.08.2023 № 422 «Про вжиття заходів» та мобільного ЦОПу з питань надання роз’яснень щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом  № 3219, зокрема у частині реєстрації РРО і ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

    Роз’яснювальна робота щодо РРО/ПРРО:
    ринки Дніпропетровщини під увагою податківців (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра і м. Новомосковськ)

    Роз’яснювальна робота на Дніпропетровщині щодо впровадження норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) триває.
    Нещодавно фахівці податкової служби Дніпропетровської області відвідали у м. Дніпрі авторинок, а у м. Новомосковську – Центральний ринок.
    Під час спілкування податківці роз’яснили суб’єктам господарювання особливості проведення розрахункових операцій з урахуванням норм Закону України № 3219.


    Податок на нерухоме майно: фізичні особи поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини на понад 144 млн гривень

    У січні – серпні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від фізичних осіб надійшло понад 144 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (податок на нерухоме майно). Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року майже на 106 млн грн, або на 276,8 відсотків.
    Наталя Федаш висловила подяку всім платникам, які сьогодні тримають економічний фронт та нагадала, що базою оподаткування податком на нерухоме майно є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
    База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.


    За користування радіочастотним ресурсом України від платників Дніпропетровщини до держбюджету надійшло понад 928 тис. грн рентної плати

    До загального фонду держбюджету у січні – серпні 2023 року від платників Дніпропетровської області за користування радіочастотним ресурсом України надійшло понад 928 тис. грн рентної плати.
    Звертаємо увагу, що платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:
    - ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;
    - ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;
    - дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;
    - дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.


    До уваги платників!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Міністерством фінансів України наказом від 14.07.2023 р. № 394 (зареєстровано в Мін'юсті 31.07.2023 р. за №1283/40339) (далі – Наказ № 394) внесено зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 грудня 2019 року № 520, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.12.2019 за № 1245/34216.
    Крім того, наказом Міністерства фінансів України від 04.08.2023 № 428 внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 14 липня 2023 року № 394 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.08.2023 за № 1340/40396) (далі – Наказ № 428).
    Наказ № 394 та Наказ № 428 опубліковані в офіційному виданні «Офіційному вісник України» № 77 від 15.09.2023 і вони наберуть чинності через 15 днів з дня офіційного опублікування.


    «Призначення платежу» - обов’язковий реквізит платіжної інструкції

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що згідно з п. 1 розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок) обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу», під час заповнення якого для платника у разі сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок), внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний/небюджетний/ єдиний/депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:
    «Код виду сплати»;
    «Додаткова інформація запису»;
    «Номер рахунку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
    «Сума податку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
    «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);
    «Тип» (у разі сплати за оренду державного майна).
    Відповідно до п. 2 розділу ІІ Порядку під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетні/небюджетні/єдиний/депозитний рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 цього розділу, такі поля:
    «Код виду сплати»;
    «Додаткова інформація запису».
    У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до цього Порядку.
    У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).
    Нагадуємо, що реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку.


    Щодо подання фізичною особою заяви для включення до реєстру волонтерів

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що до наказом Міністерства фінансів України від 22.05.2023 № 264 внесено Зміни до Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30 жовтня 2014 року № 1089, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 листопада 2014 року за № 1471/26248 (далі – Порядок). 
    Так, відповідно до змін, внесених, зокрема до п. 2.2 розділу ІІ Порядку, заяву у паперовій формі фізична особа – благодійник подає особисто, пред’являє документ, що посвідчує особу, або паспорт громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган). Іноземці та особи без громадянства пред’являють документ, що підтверджує перебування на території України на законних підставах.
    Уповноважена особа (далі – представник) може подати заяву в паперовій формі за умови наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його фотокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, посвідченої  нотаріально, на проведення відповідних дій (після пред’явлення повертається).
    Фізична особа – благодійник особисто подає заяву у паперовій формі до будь-якого територіального органу ДПС, поштою або через представника – до територіального органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи – благодійника.
    У разі подання заяви поштою справжність підпису фізичної особи – благодійника на заяві має бути  засвідчено нотаріально.
    Заяву в електронній формі з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги», «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» фізична особа – благодійник подає засобами Порталу Дія, Електронного кабінету, що функціонує відповідно до статті 421 глави 1 розділу ІІ Кодексу, або технічними засобами електронної комунікації.
    На заяву накладається електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису фізичної особи – благодійника.
    Порядок та строки розгляду контролюючим органом реєстраційних заяв, поданих в електронній формі, є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих у паперовій формі.
    Про результати обробки заяви, поданої в електронній формі, фізичній особі – благодійнику направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій у вигляді квитанції, що є електронним повідомленням, яке формується у форматі, затвердженому у встановленому законодавством порядку, засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС за результатами ідентифікації, обробки електронного документа (далі – квитанція).
    Наказ № 264 набрав чинності з 21.07.2023 (опубліковано в офіційному виданні «Офіційний вісник України» від 21.07.2023 № 63).


    Чи сплачують єдиний внесок за себе ФОП – платники єдиного податку у період воєнного стану в Україні?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Відповідно до частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зокрема, є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування  (крім електронних резидентів                  (е-резидентів) (п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464).
    Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464.
    Так, згідно з абзацом першим п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.
    При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).


    Випадки, за яких скасовується реєстрація РРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 1 глави 4 розділу II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за № 918/29048), із змінами, реєстрація РРО діє до дати скасування реєстрації РРО, що відбувається у випадках, коли:
    1) суб'єктом господарювання подано заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО (додаток 4);
    2) вичерпано строк служби РРО, вказаний у реєстрі екземплярів РРО або у паспорті (формулярі) РРО, який не включений до такого реєстру та був зареєстрований у контролюючому органі до створення такого реєстру;
    3) закінчилися визначені законодавством строки експлуатації РРО;
    4) РРО застосовується не за сферою застосування, визначеною Державним реєстром РРО;
    5) виявлено невідповідність модифікації, конструкції та/або версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, включених до Державного реєстру РРО;
    6) установчі документи суб'єкта господарювання згідно із судовим рішенням визнано недійсними;
    7) наявне судове рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання - банкрута;
    8) наявне судове рішення щодо припинення суб'єкта господарювання, що не пов'язане з банкрутством;
    9) суб'єкт господарювання – фізична особа – підприємець померла, а також у разі оголошення такої особи померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
    10) в контролюючих органах наявні відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації припинення суб'єкта господарювання;
    11) викрадено РРО;
    12) змінено власника РРО;
    13) щодо господарської одиниці, де використовується РРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання;
    14) суб’єкт господарювання у зв’язку із застосовуванням програмного РРО вирішив відмовитись від застосування РРО, строк служби якого не закінчився.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.