• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 25.09.2023
    2023-09-25 21:11:52

    Безоплатне програмне забезпечення від ДПС

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) повідомляє.
    Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо  відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон).
    З 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючим органом факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені пунктом 17 Закону.
    Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи із власних потреб, обирає для проведення розрахункових операцій – РРО чи ПРРО. РРО та ПРРО є рівнозначними засобами, призначеними для реєстрації (фіскалізації розрахункових операцій).
    ПРРО – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу, призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.
    Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО не обмежується.
    ДПС України пропонує бізнесу безоплатне ПРРО, що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.
    Завантажити та встановити безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni - rro/. Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за покликанням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha.
    Функціональні можливості безоплатного ПРРО від ДПС:
    - відкриття/закриття/автоматичне закриття зміни;
    - формування, реєстрація та видача фіскальних чеків
    - легке додавання товарів та послуг у чек з номенклатури/вручну;
    - друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту або у месенджери;
    - ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних);
    - довідник ставок податків;
    - використання сканера штрих-кодів;
    - додавання штрих-коду марки акцизного податку;
    - різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована);
    - оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек;
    - формування та перегляд X-звіту, Z-звіту;
    - відправка Z-звіту до ФСКО.
    При створенні та розрахунку по чеку безоплатне ПРРО від ДПС дозволяє здійснити:
    - додавання товару/послуги в чек (сканування штрих-коду/ручне введення артикулу/штрих коду);
    - додавання/зменшення кількості позицій;
    - автоматичний підсумок загальної вартості позицій;
    - додавання штрих-коду марки акцизного податку;
    - встановлення знижки на товар/послугу;
    - автоматичний розрахунок решти;
    - оплата картою через POS-термінал (внесення даних про платіжну операцію з POS-терміналу до чеку);
    - відповідною командою чек може направлятись на електронну пошту/месенджер (ПРРО повідомляє про результат відправки чека).
    Для допомоги користувачам на вебпорталі ДПС розміщено банер «Програмні РРО», який містить:
    - активні посилання на цифрові платформи для завантаження ПРРО від ДПС;
    - нормативно-правові акти, пов’язані з роботою ПРРО;
    - опис АРІ ФСКО;
    - роз’яснення для платників;
    - відповіді на актуальні питання;
    - відеоуроки та презентації;
    - реєстраційні форми;
    - форми для отримання електронних довірчих послуг.
    Крім того, ДПС здійснює методологічну підтримку користувачів ПРРО, надаючи консультації через Контакт-центр ДПС та роз’яснення на усні/письмові звернення.
     

    Засідання у форматі «круглого столу» податківців Павлоградської ДПІ з представниками громад

    Днями у Межиріцькій об’єднаній територіальній громаді відбулось засідання «круглого столу» за участі начальника Павлоградської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Радіонової Ольги, головного державного інспектора Павлоградської ДПІ ГУ ДПС у  Дніпропетровській області Якименко Марини з представниками територіальної громади.
    Під час спілкування обговорювались нагальні питання стосовно наповнення місцевого бюджету в умовах воєнного стану, легалізації  заробітної плати, застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій  та мінімального податкового зобов’язання.
    Радіонова Ольга висвітлила актуальні питання податкового та іншого законодавства, а саме зміни, внесені Законом № 3219, акцентувавши увагу на питанні застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265).
    Відзначила, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265  застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
    Якименко Марина нагадала, що Законом України від 30.11.2021 № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, запроваджено поняття МПЗ.
    Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.
    Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.11 п. 162.1 ст 162 ПКУ).
    Базою нарахування мінімального податкового зобов’язання є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Реквізити для сплати МПЗ зазначаються в податковому повідомленні-рішенні.
    Сплата загального МПЗ здійснюється протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
    Під час зустрічі було обговорено питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    У ході діалогу було акцентувано увагу на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.
    На завершення заходу сторони підкреслили важливість проведеного заходу та домовились про розширення подальшої співпраці.


    Cуб’єкти господарювання які з 01.10.2023 звільняються від відповідальності у разі порушень законодавства щодо застосування РРО/ПРРО

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що починаючи з 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами (далі – Закон № 265) (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:
    - тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
    - територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
    - територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.
    Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.
    Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
    Норми визначені п. 14 Розділу II Закону № 265.


    Закон України № 3219: платникам податку на прибуток про особливості декларування

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) інформує, що згідно з п.п. 91.3 п. 91 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку з урахуванням особливостей, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, та з 01 серпня 2023 року повернулися на сплату податку на прибуток підприємств, здійснюється з урахуванням, зокрема таких особливостей: платники складають та подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку 2023 календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у підпункті 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну (п.п. 91.3.1 п.п. 91.3 п. 91 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).


    Податкова знижка за навчання: які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, необхідно надати до контролюючого органу?

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
    Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ.
    До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ).
    Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).
    Згідно з п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).
    Копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (абзац перший п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа (абзац другий п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    Для документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки, контролюючий орган не має права вимагати від платника податку надання документів та/або їх копій, які містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, банках (базах) даних органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування, інформація з яких безоплатно отримується контролюючими органами відповідно до ПКУ та міститься в інформаційних базах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (п.п. 166.2.3 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права регулює Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2145).
    Частиною шостою ст. 79 Закону № 2145 встановлено, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором.
    Враховуючи викладене, фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.


    Єдиний внесок: платники Дніпропетровщини у 2023 році спрямували до державних цільових фондів понад 20 млрд гривень

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон) повідомляє.
    У січні – серпні 2023 року до державних цільових фондів від платників Дніпропетровщини надійшло понад 20 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок). У порівнянні з відповідним періодом 2022 року надходження виросли на 3,2 млрд грн, або на 19,3 відсотки. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Очільниця податкової служби Дніпропетровщини звернула увагу, що податкові відносини в умовах воєнного стану – важлива складова економічного фронту, який є ефективним щитом, що тримає оборону країни. Сумлінна сплата єдиного внеску сьогодні – це забезпечення соціальних гарантій громадян, важлива підтримка незахищених верств населення та внутрішньопереміщених осіб.


    Про необхідність використання РРО та ПРРО під час семінару у Межівській ДПІ

    На днях відбувся семінар за участі начальника Межівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Межівська ДПІ) Людмили Дудко з платниками податків.
    В ході семінару  з платниками посадовець поінформувала присутніх про обов’язок кожного підприємця, окрім спрощенців І групи, застосовувати реєстратор розрахункових операцій. Також попередила про відновлення з 1 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за невиконання цієї вимоги.
    Як альтернативу традиційним касовим апаратам податківець радила підприємцям звернути увагу на можливість використання програмних розрахункових реєстраторів. До речі, завантажити таку програму можна безкоштовно на сайті ДПС України. У разі виникнення у суб’єктів господарювання проблем зі встановленням ПРРО, переконує Людмила Дудко, податківці готові надати фахову допомогу. Також начальник інспекції ознайомила візитерів і з іншими новаціями в податковому законодавстві, зокрема зазначила, що скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2 відс., а також відновлено обов’язок сплати єдиного податку. Людмила Дудко нагадала присутнім про терміни сплати майнових податків та МПЗ, легалізацію трудових відносин, а також про право громадян на отримання податкової знижки за понесені торік витрати.
    Крім того, поінформувала платників про можливості «Електронного кабінету платника».  Посадовцем надано роз’яснення щодо порядку подання громадянами до органів Державної податкової служби відомостей про зміну даних, які вносяться до облікової картки, протягом місяця з  дня їх виникнення шляхом подання відповідної заяви за формою № 5 ДР, а саме при зміні прізвища, імені, по батькові, дати народження, місця реєстрації, заміні паспортного документа.
    Були надані відповіді на питання, які цікавили платників у ході проведення семінару. На  семінарі платникам було вручено листівки з алгоритмом дій, які необхідно дійсні платнику для реєстрації програмного РРО від ДПС України.
    Семінар пройшов у формі діалогу корисного для обох сторін.


    Тренінг щодо реєстрації програмного РРО

    Податківці Васильківської державної податкової інспекції Головного управління у Дніпропетровській області проводять інформування платників податків щодо новацій Закону України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», в частині роз’яснення вимог законодавства щодо застосування РРО/ПРРО.
    Днями податківцями проведено тренінг-навчання на тему «Реєстрація програмного РРО» надавши практичну допомогу щодо покрокової реєстрації програмного РРО, ознайомивши платника з його послідовними діями для реєстрації програмного РРО.
    Також була акцентована увага на те, що податковою службою розроблено відповідне програмне забезпечення і надається воно платникам безкоштовно, завантажити його можна на телефон, планшет чи ноутбук. При цьому реєстрація як РРО, так і програмного РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.
    Крім того, платникам нагадали про легалізацію найманої праці, погашення податкового боргу, комунікаційну податкову платформу та застосування податкової знижки.


    Реєстрація повернення непроданих товарів у разі неявки покупця

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області(територія обслуговування – Павлоградський регіон)  повідомляє.
    Відповідно до пункту 5 розділу ІІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2016 року за № 918/29048, реєстрація продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів через РРО проводиться одночасно з розрахунковою операцією.
    Розрахунковий документ на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі, надається особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї. Розрахункова операція вважається проведеною через РРО, якщо дані про її обсяги введені в режимі реєстрації.
    Таким чином, у випадку не отримання або відмови від товару покупцем, при відправці їх за допомогою служб доставки достатньо в режимі реєстрації провести операцію повернення товарів на підставі квитанції від служби доставки про повернення відправлення та чеку РРО/ПРРО, в яких такі товари ідентифіковані.
    Наголошуємо, що обов’язком саме продавця товарів є організація надання інформації щодо підтвердження повернення товарів без їх продажу від служби доставки.
    Жодних актів на повернення коштів складати не потрібно, так як такі акти складаються лише у випадках повернення коштів покупцю, а сума повернення перевищує 100 гривень.


    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Васильківській державній податковій інспекції на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон)  повідомляє, що у Васильківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».
    На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор Васильківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Пона Лілія Миколаївна.
    Питання 1: Добрий день! Які оплати за QR кодом не потребують ПРРО?
    Відповідь: Добрий день! Cуб’єкт господарювання не зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО в разі реалізації товарів і послуг, що їх оплачують за допомогою QR коду, в якому  закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі IBAN.
    Коли ж в QR коді закодовані реквізити  для оплати будь – якого іншого електронного платіжного засобу, відмінного від реквізитів рахунку у форматі IBAN,застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.
    Питання 2: Добрий день! Не вдається зробити перереєстрацію ПРРО, у зв’язку зі зміною адреси, помилка у квитанції- немає такого ПРРО. Яка причина ?
    Відповідь: Добрий день! Відповідно до Порядку реєстрації ПРРО, заява про проведення перереєстрації подається за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на ПРРО,тому дотримайтесь вищезазначених умов та спробуйте направити заяву на перереєстрацію ПРРО знову.
    Питання 3: Добрий день! Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири.
    Відповідь: Добрий день! У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового Кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО. 
    Питання 4: Добрий день! Чи можна Заяву про реєстрацію ПРРО подати через Єдине вікно подання електронної звітності?
    Відповідь. Добрий день! Заява про реєстрацію ПРРО може бути подана через Електронний кабінет платника податків, Єдине вікно подання електронної звітності або засобами іншого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання.
    Питання 5: Добрий день! Виникає помилка при перереєстрації ПРРО під час заповнення  адреси господарської одиниці.
    Відповідь: Добрий день! Можливо ви вносите ці дані вручну, тому є неспівпадіння заповнених даних з вашими реєстраційними даними і програма видає помилку. Для усунення помилки необхідно копіювати дані з ваших реєстраційних даних платника, які знаходяться в електронному кабінеті платника.
    Також треба прийняти до уваги наступне: якщо повідомлення за формою 20-опп подавалося до квітня 2019 року, дані про об’єкти оподаткування необхідно оновити.


    Які реквізити слід зазначати у полях платіжної інструкції у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕАРП та СЕ (в т.ч. у полях «Отримувач» та «Призначення платежу»)?

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон) інформує.
    Відповідно до п. 17 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 408 (далі – Порядок № 408) електронний рахунок платника акцизного податку відкривається Державною казначейською службою України (далі – Казначейство) на безоплатній основі без укладення договору. На електронний рахунок платник акцизного податку зараховує необхідну суму коштів виключно з рахунка платника.
    Електронні рахунки відкриваються виключно на підставі відомостей, які ДПС після внесення осіб до реєстру платників протягом одного робочого дня надсилає Казначейству.
    У таких відомостях зазначаються, зокрема, найменування або прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) платника акцизного податку, податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), номер бюджетного рахунка (п. 18 Порядку № 408).
    Згідно з п. 19 Порядку № 408 казначейство надсилає ДПС повідомлення про відкриття електронного рахунка платника акцизного податку не пізніше операційного дня, що настає за днем відкриття такого рахунка. Після надходження зазначеного повідомлення ДПС інформує платника акцизного податку про реквізити його електронного рахунка.
    Відповідно до вимог частини другої ст. 40 Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» платіжна інструкція має містити інформацію, що дає змогу надавачу платіжних послуг ідентифікувати особу платника та отримувача за платіжною операцією, рахунки платника та отримувача, надавачів платіжних послуг платника та отримувача, суму платіжної операції та іншу інформацію (реквізити), необхідну для належного виконання платіжної операції.
    Отже, у разі перерахування коштів з рахунка платника на його електронний рахунок у СЕАРП та СЕ у платіжній інструкції необхідно заповнювати:
    - у полі «Отримувач» – назву платника податку;
    - у полі «Код платника» – податковий номер платника податку;
    - у полі «Банк отримувача» – «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
    - у полі «Рахунок отримувача» – номер електронного рахунка у СЕАРП та СЕ за стандартом IBAN;
    - у полі «Призначення платежу» – роз’яснювальну інформацію про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано на електронний рахунок».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.