• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 04.10.2023
    2023-10-04 22:35:07

    Тетяна Кірієнко привітала викладацький склад Державного податкового університету з професійним святом

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
    Очільниця ДПС Тетяна Кірієнко взяла участь в урочистому засіданні Вченої ради Державного податкового університету з нагоди відзначення Дня працівників освіти. Вона привітала викладацький склад з професійним святом та подякувала їм за підготовку молодих, енергійних, високопрофесійних спеціалістів, які застосовуватимуть свої знання та ідеї для відновлення й розбудови країни.
    «Ми, податківці-практики, завжди раді запрошенням керівництва університету. Це гарна нагода на власні очі побачити сам процес навчання та виховання майбутніх кадрів Служби. А у деяких проєктах – і долучитися до процесу», – наголосила Тетяна Кірієнко.
    Вона відзначила фаховість викладачів, які щоденно діляться своїми знаннями зі студентами, допомагаючи їм визначити своє покликання та розробити власну дорожню карту професійного розвитку.
    З нагоди свята очільниця ДПС вручила Подяки працівникам університету та побажала подальших успіхів у реалізації нових проєктів спільно з Державною податковою службою України.
    Разом до Перемоги!
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/715272.html


    Припинення незаконної реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів

    Припинення незаконного обігу підакцизного товару, у тому числі з ознаками фальсифікованого виробництва, є одним із важливих завдань податкової служби.
    Працівниками управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) спільно з працівниками Національної поліції в одному із кафе м. Дніпра виявлено факт реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів з явними ознаками фальсифікованого виробництва, а також без використання належним чином зареєстрованої касової техніки при продажу товарів. При цьому, документів на походження продукції в торгівельному об’єкті не виявлено. Підакцизні товари реалізовувались без наявності марок акцизного податку.
    З метою припинення незаконної діяльності алкогольні напої та тютюнові вироби вилучені з обігу співробітниками Національної поліції.
    На винних осіб за порушення законодавства складено адміністративні протоколи.
    Незаконна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами призводить до економічних втрат бюджетів. Сьогодні питання сумлінної сплати податків і зборів має надзвичайно велике значення.
    Пріоритетними завданнями для ГУ ДПС є боротьба з: незаконним обігом підакцизної продукції; діяльністю суб’єктів господарювання без використання належним чином зареєстрованої касової техніки; використанням бізнесом незадекларованої праці.


    Впродовж вересня поточного року платники Дніпропетровщини забезпечили надходження майже 6,0 млрд грн податків та понад 2,8 млрд грн єдиного внеску

    Платники Дніпропетровської області у вересні 2023 року наповнили бюджети усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (єдиний внесок)) майже на 6,0 млрд гривень. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя, позитивна динаміка надходжень склала 763,6 млн грн, або 14,7 відсотків, у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
    До Державного бюджету України надійшло протягом вересня п. р. майже 2,4 млрд грн, що на 494,6 млн грн, або на 26,0 відсотків, більше ніж у вересні минулого року.
    Місцеві бюджети отримали майже 3,6 млрд гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2023 року надходження зросли на 269,0 млн грн, або на 8,1 відсотків.
    До державних цільових фондів впродовж вересня цього року надійшло понад 2,8 млрд грн єдиного внеску. Це на 278,8 млн грн, або на 11,0 відсотків більше відповідного періоду минулого року.
    «Ми вдячні кожному платнику, який у цей нелегкий для нашої країни час сумлінно сплачує податки і зміцнює економічну безпеку та обороноздатність держави», – акцентувала очільниця податкової служби Дніпропетровщини.


    Цикл лекцій для студентів НТУ «Дніпровська політехніка» триває

    Комунікація з молоддю та ведення активного діалогу з майбутніми фахівцями є важливими аспектами у роботі податкової служби Дніпропетровщини. А у рамках підписаного Договору про співпрацю це стало ще ефективніше.
    Сьогодні податківці під час онлайн-лекції розповіли про основні права та обов’язки платників податків та їх відповідальність за недотримання норм податкового законодавства.
    Плануємо і надалі проведення спільних заходів з Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка» стосовно актуальних питань оподаткування.
    Націлені на ефективну комунікацію.


    Особливості порядку заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів до бюджету та фондів соціального страхування

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.
    Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами (далі – Порядок № 148).
    Зокрема, зосереджуємо увагу на особливостях заповнення 3-х реквізитів:
    «Код платника»;
    «Код фактичного платника»;
    «Призначення платежу».

    1. Обов’язковий реквізит «Код платника» заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок. Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ, фізичні особи – підприємці та громадяни – податковий номер.

    2. Реквізит «Код фактичного платника» заповнюється в наступних випадках:

    2.1 юридичними особами:
    у разі, якщо юридичні особи у своєму складі мають відокремлені підрозділи, представництва та сплачують платежі до бюджету і фондів соціального страхування за відокремлені підрозділи, представництва.
    При цьому юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва;

    2.2 громадянами:
    у разі, якщо громадяни сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг.
    При цьому громадяни у реквізиті «Код фактичного платника» платіжної інструкції зазначають власний податковий номер. Разом з цим, надавач платіжних послуг у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.

    3. Реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку № 148.


    Оновлено довідники податкових пільг

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що ДПС України оновлено довідники податкових пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів (Довідник) станом на 28.09.2023.
    Тож наразі діють:
    - Довідник № 120/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, в якому наведено перелік пільг з податку на прибуток підприємств, плати за землю (земельний податок), податку на додану вартість (ПДВ), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; місцевих податків і зборів (збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір);
    - Довідник № 120/2 інших податкових пільг з податку на прибуток підприємств (наприклад, звільнення від сплати податку учасників Угод), з ПДВ, акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (звільнення від сплати податку учасників Угод).
    З довідниками податкових пільг можливо ознайомитись на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html


    Закон України № 2464: деякі особливості нарахування єдиного внеску у період воєнного стану

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Відповідно до пункту 919 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Закон України № 2464) тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону України щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.
    При цьому, такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації (далі – декларація) не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 919 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
    Тобто, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 51 частини першої статті 4 Закону України № 2464, які скористалися правом не сплачувати єдиний внесок за себе, відображають таку інформацію безпосередньо в складі декларації.
    Так, за місяці, в яких вказане право було використано, платником єдиного внеску проставляється 0 у графах, в яких має бути відображена інформація про суму доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини, а також суму нарахованого єдиного внеску.
    Також звертаємо увагу, що відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – відомості) є додатком до декларації, тобто її невід’ємною частиною, для коригування інформації якої використовуються загальні правила, визначені статтею 50 Податкового кодексу України, якщо це стосується періодів починаючи з 2021 року (перший звітний (податковий) період, в якому відомості стали невід’ємною частиною декларації).

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.