• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 09.10.2023
    2023-10-09 22:18:21

    До державного бюджету у січні – вересні 2023 року надійшло 553,3 млрд гривень

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/715970.html повідомила наступне.
    За оперативними даними надходження (сальдо) до державного бюджету у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 553,3 млрд грн.
    Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – вересні 2023 року становили 543,7 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,4 відс., додатково до бюджету надійшло 12,6 млрд грн.
    Надходження (сальдо) до державного бюджету у вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 59,4 млрд грн.
    Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у вересні 2023 року становили 57,2 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано у повному обсязі (на 102,4 відс.), додаткові надходження до бюджету становлять 1,4 млрд грн.


    Чат-бот «StopViolationBot» – можливість повідомити про порушення податкового законодавства

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:
    - незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;
    - відмову у розрахунку банківською карткою;
    - завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;
    - неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;
    - здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.


    Повідомити ДПС про такі факти можливо перейшовши за посиланням:
      
    Чат-бот ДПС «StopViolationBot»

    Наявна у ДПС податкова інформація, отримана через чат-бот «StopViolationBot», про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі перевірки.


    Керівниця податкової служби Дніпропетровщини прийняла участь у нараді Дніпропетровської ОДА

    Днями у Дніпропетровській обласній державній адміністрації (Дніпропетровська ОДА) пройшла нарада.
    Захід відбувся на чолі з головою облдержадміністрації – начальником обласної військової адміністрації Лисаком Сергієм за участі начальників районних військових адміністрацій, голів територіальних громад та в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталі.
    Обговорювали стан фінансово-бюджетної дисципліни у 2023 році та особливості формування показників бюджету на 2024 рік.
    Реалізація спільної багатовекторної взаємодії сприятиме ефективній роботі державних органів на всіх рівнях та досягненню максимальних результатів.
    Разом до Перемоги!


    До Державного бюджету України платники Дніпропетровщини спрямували 9,3 мільярди гривень ПДВ

    За 9-ть місяців поточного року до державного бюджету платники Дніпропетровської області забезпечили надходження 9,3 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ). Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та додала, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року державний бюджет отримав ПДВ майже на 1,3 млрд грн, або 16,2 %, більше.
    ПДВ, що надійшов від платників нашого регіону у січні – вересні 2023 року, складає 41,6 % від загальних надходжень до державного бюджету по області.
    Дякуємо сумлінним платникам за фінансову підтримку держави та стійку громадянську позицію.


    Боротьба з незаконним обігом тютюнових виробів

    Припинення порушень порядку провадження господарської діяльності без державної реєстрації та без дозвільних документів є одним із важливих завдань податкової служби.
    Працівниками управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській (ГУ ДПС) в одному із торгівельних центрів м. Дніпра під час проведення роз’яснювальної компанії згідно із затвердженим планом-графіком встановлено факти провадження господарської діяльності невідомими особами без державної реєстрації, реалізації тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку, а також без використання належним чином зареєстрованої касової техніки при продажу товарів. Під час проведення роз’яснювальної роботи встановити особу, яка здійснювала господарську діяльність, неможливо у зв’язку з зачиненням нею торгівельного об’єкту та залишенням такою особою території торгівельного центру.
    З метою вжиття відповідних заходів по припиненню незаконної діяльності управлінням податкового аудиту ГУ ДПС організовано проведення фактичної перевірки на другий день та здійснено залучення працівників Національної поліції.
    Під час проведення даної фактичної перевірки встановлено особу, яка здійснювала продаж тютюнових виробів без державної реєстрації.
    На винну особу складено адміністративні протоколи відповідно до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення.
    Працівниками Національної поліції вилучено тютюнові вироби з вищезазначеної господарської одиниці.
    Провадження господарської діяльності без державної реєстрації, офіційного працевлаштування та незаконна торгівля підакцизними товарами призводить до економічних втрат бюджетів.
    Пріоритетними завданнями для ГУ ДПС є боротьба з: незаконним обігом підакцизної продукції; діяльністю суб’єктів господарювання без використання належним чином зареєстрованої касової техніки; використанням бізнесом незадекларованої праці.


    Результати опрацювання інформації, отриманої від ДПС України, сервісу «Пульс», державної установи «Урядовий контактний центр» та «Гарячої лінії голови Дніпропетровської ОДА»

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.
    Впродовж січня – вересня 2023 року до спеціалізованої автоматизованої системи – сервісу «Пульс» від Контакт-центру ДПС України на розгляд надійшло 316 інформаційних карток зі зверненнями від фізичних і юридичних осіб щодо дій або бездіяльності працівників структурних підрозділів ГУ ДПС (далі – звернення).
    У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року загальна кількість звернень платників податків на сервіс «Пульс» у 2023 році збільшилась на 112 одиниць.
    Найбільшу питому вагу складають звернення з наступних питань:
    щодо роботи структурних підрозділів ГУ ДПС – 158 звернень (50 %);
    щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 92 звернення (29,2 %);
    щодо системи електронного адміністрування реалізації пального – 10 звернень (3,16 %);
    щодо роботи центрів обслуговування платників – 10 звернень (3,16 %).
    У січні – вересні 2023 року ГУ ДПС забезпечено своєчасний розгляд 150 звернень, які надійшли на розгляд від державної установи «Урядовий контактний центр» і 22 звернення, що надійшли на «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА».
    Загальна тематика 150 письмових звернень, які надійшли на розгляд від державної установи «Урядовий контактний центр»:
    питання щодо сплати земельного податку, податку на додану вартість, податку на майно, єдиного внеску – 52 (34,7 %);
    про надання податкових консультацій оподаткування спадщини та інші питання – 43 (28,7 %);
    контрольно-перевірочна робота – 27 (18,0 %);
    податкова знижка – 5 (3,2 %);
    отримання чи відмова від реєстраційного номера облікової картки платника податків – 4 (2,7 %);
    інші питання – 19 (12,7%).
    На «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» надійшло 22 звернення.
    Загальна тематика письмових звернень, які надійшли на розгляд від «Гарячої лінії голови Дніпропетровської ОДА»:
    проведення перевірок з питань дотримання вимог законодавства по РРО та ухилення від оподаткування – 6 (27,3 %);
    отримання чи відмова від реєстраційного номера облікової картки платника податків – 2 (9,1 %);
    щодо виконання Постанови Дніпропетровського апеляційного суду – 2 (9,1 %);
    щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 1 (4,5 %);
    інші питання – 11 (50,0 %).
    За відповідний період 2022 року до державної установи «Урядовий контактний центр» надійшло 154 звернення, на «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» – 13 звернень.


    До уваги ФОПів – «єдинників» першої – третьої груп, які з 01.08.2023 автоматично вважаються платниками єдиного податку відповідної групи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни з 01.08.2023, зокрема до підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який доповнено новим п. 91 щодо особливостей переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
    Платники податків, які станом на 31 липня 2023 року використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та не відмовилися від їх використання самостійно, і до переходу на такі особливості були платниками єдиного податку, з 01 серпня 2023 року автоматично вважаються платниками єдиного податку тієї групи єдиного податку, на якій вони перебували до моменту переходу на застосування особливостей третьої групи, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 91.4.1 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
    Підпунктом 91.4.3 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що у 2023 звітному році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку, встановлений п. 291.4 ст. 291 ПКУ, визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
    Згідно з п. 293.8 ст. 293 ПКУ ставки, встановлені пп. 293.3 – 293.5 ст. 293 ПКУ, застосовуються з урахуванням таких особливостей:
    1) платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.
    Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.
    Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;
    2) платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.
    Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.
    Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;
    3) платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці (ФОП)), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відс., а також зобов’язані у порядку, встановленому главою 1 розд. ХIV ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.
    Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.
    Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 (далі – Заява).
    Таким чином, ФОПи – платники єдиного податку першої – третьої груп, у яких виявлено перевищення граничного обсягу доходу, розрахованого відповідно до п.п. 91.4.3 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зобов’язані:
    - застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків;
    - перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку другої або третьої групи або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку першої групи);
    - перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку третьої групи або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку другої групи);
    - перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ (платники єдиного податку третьої групи).
    При цьому не пізніше 20 жовтня 2023 року необхідно подати Заяву, у рядках 5.2 та 5.5 якої зазначити дату (період) зміни (відмови) «з 01 жовтня 2023 року».


    Щодо нових форм спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2022 № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (зі змінами) (далі – наказ № 463), що набрав чинності з 01.04.2023, внесено зміни до:
    - Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість;
    - форми спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;
    - форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.
    Зазначені зміни стосуються виокремлення у звітності операцій, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.
    Так, у розділі І «Розрахунок податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість:
    1) у колонці 3 рядка 1 «Договірна вартість постачання електронних послуг (без податку на додану вартість)» вказується загальна сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість) за операціями, що підлягають оподаткуванню податком на додану вартість, та/або за операціями, що звільнені від оподаткування, в іноземній валюті (євро або долар США);
    2) у колонці 3 рядка 1.1 «за операціями, що підлягають оподаткуванню» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість), що підлягають оподаткуванню податком на додану вартість, в іноземній валюті (євро або долар США);
    3) у колонці 3 рядка 1.2 «за операціями, що звільнені від оподаткування» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість), звільнених від оподаткування податком на додану вартість, в іноземній валюті (євро або долар США);
    4) у колонці 3 рядка 2 «Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету» зазначається сума податку на додану вартість (20 відсотків від бази оподаткування), нарахована за операціями з постачання електронних послуг в іноземній валюті (євро або долар США), яка підлягає сплаті до бюджету.
    Вказані показники зазначаються в тій іноземній валюті (євро або долар США), інформацію про яку особа – нерезидент зазначила у заяві про реєстрацію як платника податку, поданій відповідно до пункту 2081.2 статті 2081 розділу V Податкового кодексу України, та у четвертій колонці рядка 05 декларації (рядка 051 або 052).
    Нагадуємо, що перша спрощена податкова декларація за новою формою повинна подаватись за звітний (податковий) період – ІІ квартал 2023 року. Починаючи з 01.07.2023 за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

    Довідково:

    Особа-нерезидент, зареєстрована як платник податку на додану вартість відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 Податкового кодексу України (ПКУ), складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 2081.8 ст. 2081 ПКУ).
    Форма спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість, порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2021 № 555 із змінами.


    Переваги оформлення трудового договору найманого працівника

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує про необхідність оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин із найманими працівниками.
    З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, а саме:
    - гідні та безпечні умови праці;
    - нормований робочий час;
    - оплачувані та неоплачувані відпустки;
    - регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;
    - можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;
    - захист від незаконного звільнення;
    - страхові виплати в разі непрацездатності;
    - пільги для неповнолітніх;
    - додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;
    - захист прав, тощо.
    Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:
    - укладення трудового договору;
    - оформлення наказу про прийняття на роботу;
    - повідомлення Державної податкової служби.
    Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.


    Алгоритм розрахунку податкової знижки

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
    Алгоритм розрахунку податкової знижки .
    1. Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.
    2. На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки.
    3. Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18%).
    4. Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.
    Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу).
    У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення-рішення.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.