• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 20.10.2023
    2023-10-21 11:39:43

    Наповнення бюджетів усіх рівнів у розрізі галузей економіки за січень – вересень 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    За січень – вересень 2023 року найбільшу частку в сплаті податків, зборів та платежів (збір) до Зведеного бюджету України складає сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:
    «Переробна промисловість» – 17,9 % від загального збору до Зведеного бюджету України;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – 16,6 %;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – 13,8 %;
    «Добувна промисловість i розроблення кар’єрів» – 9,6 %.
    Найбільше зростання сплати за 9 місяців 2023 року відносно 9 місяців 2022 року відбулось у таких галузях:
    «Переробна промисловість» – зростання у 1,5 раза, або +55,2 млрд грн;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – зростання у 1,3 раза, або +34,9 млрд грн;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів»  – зростання на 16,3 %, або +22,9 млрд гривень.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/719520.html


    Представники ДПС взяли участь в X Business&Legal Tax Forum

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/720060.html повідомила наступне.
    ДПС продовжує практику максимальної відкритості та діалогу з бізнесом. Сьогодні представники Служби взяли участь у X Business&Legal Tax Forum, організованого редакцією газети «Юридична практика». Учасники заходу обговорили питання податкової сфери, зокрема, оподаткування у період дії воєнного стану, податковий консалтинг та податкові спори.
    Представники ДПС розповіли про роботу СМКОР, законодавчі зміни та методи адміністративного аналізу та контролю, які вплинули на значне скорочення кількості зупинок реєстрації податкових накладних в ЄРПН. Зокрема, зазначалося, що протягом минулого року було внесено низку змін до Постанови КМУ № 1165, які значно покращили роботу СМКОР.
    Серед важливих нововведень – зміни до показників позитивної податкової історії, методики роботи Таблиці даних платника ПДВ, можливість  автоматичного розблокування податкових накладних після врахування Таблиці даних платника або після скасування статусу ризиковості платника. Також запроваджено механізм, який дозволяє платникам податку реалізувати право на оскарження всіх рішень комісій регіонального рівня в адміністративному порядку. Він повністю нівелює кількість тривалих судових процесів з даного приводу.  
    Прокоментували представники ДПС і питання застосування РРО/ПРРО. Акцент було зроблено на важливості дотримання законодавства  у сфері розрахункових операцій всіма учасниками ринку. Так, з 1 жовтня поновлено застосування штрафних санкцій за невикористання РРО/ПРРО, тому податкова служба провела та продовжує проводити низку розʼяснювальних заходів для платників з метою упередження таких порушень. 
    Також наголошувалося, що при відборі платників до перевірок застосовується ризикоорієнтовний підхід. Це дозволяє зосередити увагу на ризикових платниках та уникнути перевірок сумлінного бізнесу. Загалом податкова не збільшує кількість перевірок. Першочергова увага приділяється опрацюванню скарг, які надходять безпосередньо від споживачів товарів та послуг.
    Поінформували представники ДПС і про алгоритми доказування в спорах щодо податкових перевірок. Зокрема, зазначалося про необхідність відслідковування стану  розгляду справ на окупованих територіях, де велися бойові дії, оскільки суди встановлюють факт втрати судової справи і у звʼязку з неможливістю її відновлення визнають провадження втраченим та пропонують позивачу подати новий позов. У звʼязку з цим сума грошового зобовʼязання стає узгодженою та перетворюється на податковий борг.
    Одним із способів захисту для платників від проведення перевірок за ті періоди податкової звітності, по яким втрачено документи, в ДПС назвали подання заяв про втрату первинних документі у звʼязку з їх знищенням або неможливістю вивезення.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.


    Результати кампанії декларування контрольованих операцій за 2022 рік

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області  доводить до відома, що до Державної податкової служби України за результатами 2022 звітного року надійшло 2 292 звіти про контрольовані операції (далі – КО), що приблизно дорівнює минулорічному показнику.
    Задекларована платниками податків сума КО становить 2,2 трлн грн, яка є меншою, ніж за 2021 рік на 1,5 трлн гривень. При цьому значно скоротилися обсяги КО з товарними позиціями – на понад 30 %, а саме, з 1,69 трлн грн до 1,14 трлн гривень.
    Разом з тим, порівняно з попередніми роками після затвердження Порядків встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» (наказ Міністерства фінансів України від 18.01.2022 № 19, який набрав чинності з 01.01.2023) частка застосування платниками податків методу порівняльної неконтрольованої ціни в цілях трансфертного ціноутворення (далі – ТЦ) для операцій з товарами (у т.ч. з сировинними) збільшилась на 5 відсотків.
    В основному КО здійснювались із нерезидентами, які зареєстровані в Швейцарській Конфедерації (22 %), Республіці Австрія (16 %), Французькій Республіці (7 %), Королівстві Нідерланди (6 %), Федеративній Республіці Німеччина  та Сполучених Штатах Америки (по 5 %).
    Значну питому вагу в загальному обсязі КО займають операції з товарами – 52 % (у тому числі з сировинними – 19 %) та банківські послуги – 29 %. Інші категорії операцій мають значно меншу частку, зокрема, послуги – 9 %, фінансові послуги – 7 %, операції з цінними паперами – 2 % та інші – 1 %.
    Крім того, відповідно до вимог підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платники податків, які у звітному 2022 році здійснювали КО та входять до міжнародної групи компаній, були зобов’язані разом із звітом про КО подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення).
    Станом на 03.10.2023 Повідомлення подали 2022 платника податків. Основними державами (територіями) податкового резиденства материнських компаній міжнародної групи компаній є Республіка Кіпр – 22 %, Федеративна Республіка Німеччина – 9 %, Сполучені Штати Америки – 9 %, Французька Республіка – 5 %, Швейцарська Конфедерація, Україна, Республіка Австрія – по 4 %, Нідерланди та Велика Британія – по 3 % та інші країни світу – 37 %.
    Зауважимо, що 2022 рік – це перший звітний період, починаючи з 2020 року, коли Повідомлення мали подати лише ті платники податків, які є учасниками міжнародної групи компаній та здійснювали господарські операції, що підпадають під критерії контрольованих.
    Також платники податків, користуючись нормами пункту 50.1 статті 50 Кодексу, а саме: відсутністю застосування штрафних санкцій за подання не пізніше 1 жовтня року наступного за звітним уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань, подали Додатки ТЦ за 2022 звітний рік на суму 3,6 млрд грн, що становить понад 60 відсотків від загальної суми коригувань, проведених в 2023 році (5,8 млрд грн).
    Разом з тим, зауважуємо, що відповідно до чинних норм законодавства (підпункт 69.38 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу) тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу, та пені.
    Отже, під час дії воєнного стану законодавчо передбачена «пом’якшуюча» відповідальність у разі самостійного встановлення невідповідності умов КО принципу «витягнутої руки» та проведення без застосування штрафних санкцій та пені відповідних коригувань після 1 жовтня року, наступного за звітним.
    У зв’язку з цим, ДПС наголошує на доцільності перегляду платниками податків умов КО щодо їх відповідності принципу «витягнутої руки» та добровільній сплаті податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств до початку проведення перевірок з питань ТЦ.
    З детальною інформацією щодо декларування КО за 2022 звітний рік платники податків можуть ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/transfertne-tsinoutvorennya-ta-mijnarodne-opodatkuvannya/transfertne-tsinoutvorennya/prezentatsiyni-materiali/718830.html.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/720000.html


    Оформлення розрахункових операцій – актуальна тема спілкування з представниками підприємництва (територія обслуговування – м. Дніпро та Криворізький регіон)

    Оформлення розрахункових операцій є нагальною темою комунікацій податкової служби з платниками податків.
    Днями представниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проведено інформаційно – роз’яснювальну роботу з підприємцями, які здійснюють свою діяльність у м. Дніпрі на площах торгівельного центру «ГородОк», торгівельних майданчиках, розташованих по вулиці Харківській, а також у місці зосередження об’єктів бізнесу по вулиці Мусорського м. Кривого Рогу – магазинах «Техно плюс», «Квіти», «Ультра меблі» та ін.
    Мета спілкування – інформування про норми Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) в частині застосування РРО/ПРРО.
    Порядок реєстрації РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», з урахуванням норм Закону № 3219 – основний акцент діалогу.
    Під час заходів розповсюджено власну друковану продукцію інформаційно-роз’яснювального характеру за тематикою РРО/ПРРО.


    За спеціальне використання води до держбюджету платниками Дніпропетровщини спрямовано майже 68 млн грн рентної плати

    Протягом дев’яти місяців 2023 року до загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровської області надійшло майже 68 млн грн рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата). Надходження збільшились у порівнянні з відповідними дев’яти місяцями 2022 року на понад 1 млн грн, або на 1,6 відсотка.
    Звертаємо увагу, що житлово-комунальні підприємства застосовують до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3 в частині обсягів води технологічних нормативів використання питної води, визначених відповідно до законодавства про питну воду, питне водопостачання та водовідведення.


    Понад 396 млн грн єдиного податку – внесок аграріїв до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

    У січні – вересні 2023 року від сільськогосподарських товаровиробників до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло майже 396 млн грн єдиного податку. Порівняно з січнем – вереснем минулого року сума надходжень виросла майже на 235,2 млн грн, або майже на 146 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    За словами керівниці податкової служби регіону аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю української національної економіки, яка забезпечує продовольчу безпеку нашої держави, дає значній частині сільського населення робочі місця.
    «В таких непростих умовах наші аграрії виявили неабияку витримку і сьогодні наша держава залишається одним з гарантів забезпечення продовольчої безпеки і у світі. Дякуємо платникам за стійкість, за відданість своїй справі і за патріотичне ставлення до сплати податків і зборів!» - зазначила Наталя Федаш.


    Безоплатна правова допомога

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що згідно з частиною другою статті 7 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ДПС як суб’єкт надання безоплатної первинної правової допомоги в межах своєї компетенції надає такі види правових послуг:
    1) надання правової допомоги;
    2) надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
    3) складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру).
    Детальніше про безоплатну правову допомогу – на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dlya-gromadskosti/bezoplatna-pravova-dopomoga/.


    До уваги платників!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що понад 130 електронних послуг та сервісів для суб’єктів господарювання та громадян реалізовано в Електронному кабінеті, який залишається найпопулярнішим електронним сервісом.
    Cервіси Е-кабінету доступні з персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.
    Повну інструкцію щодо його функціоналу, можливостей режимів та сервісів, відповіді на популярні запитання тощо розміщено за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/.
    Доступно та просто про сервіси Е-кабінету, Е-кабінету для громадян та InfoTAX для платників податків у інформації підрозділу «Е-кабінет» розділу «Онлайн-навчання» вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/).
    Також розміщено карту Електронного кабінету, яка дозволяє швидко зорієнтуватися у пошуку необхідної інформації.
    Переглянути інструктивні матеріали щодо функціоналу Електронного кабінету за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/funktsional-e-kabinetu/instruktivni-materiali/.


    РРО/ПРРО: особливості зазначення форм розрахунків та їх видів

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) за загальним правилом, суб'єкти господарювання, незалежно від організаційно правової форми, які здійснюють розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі у сфері торгівлі громадського харчування та послуг застосовують РРО/ПРРО, крім умов та форм наведених у нормативно-правових актах.
    Так, відповідно до:
    - ст. 9 Закону № 265: РРО, ПРРО та розрахункові книги (далі – РК) не застосовуються;
    - постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами: РРО та ПРРО не застосовуються з обов’язковим використанням РК.
    На сьогодні існує лише 2 форми розрахунків: ГОТІВКОВА та БЕЗГОТІВКОВА.
    БЕЗГОТІВКОВА форма розрахунків не передбачає приймання готівкових коштів (купюр та монет), що є фундаментальною ознакою ГОТІВКОВОЇ форми.
    У свою чергу, та як правило притаманні обом формам розрахунків, може бути, зокрема, продаж товарів:
    • у кредит;
    • на умовах після плати;
    • з відстроченням чи розстрочення платежів;
    • та інші види розрахунку, які більш якісно характеризують правовідносини, що склались між покупцем та продавцем.


    Умови обрання або переходу на спрощену систему оподаткування

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці (ФОП), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
    Суб'єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
    Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може перейти на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.
    Такий перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання може здійснити один раз протягом календарного року.
    Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання який є платником інших податків і зборів може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України.


    Доходи, які прирівнюються до дивідендів

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно пп. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дивіденди – це платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.
    Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються також:
    - платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини);
    - суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), що виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»
    - вартість товарів (робіт, послуг) (крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента, зазначеного у пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»
    - сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки»
    - виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.


    Особливості заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.
    Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок № 148).
    Зокрема, зосереджуємо увагу на особливостях заповнення 3-х реквізитів: «Призначення платежу»; «Код платника»; «Код фактичного платника».
    Реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку № 148.
    Обов’язковий реквізит «Код платника» заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок. Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ,  фізичні особи – підприємці та громадяни – податковий номер.
    Реквізит «Код фактичного платника» заповнюється в наступних випадках:
    1) юридичними особами:
    у разі, якщо юридичні особи у своєму складі мають відокремлені підрозділи, представництва та сплачують платежі до бюджету і фондів соціального страхування за відокремлені підрозділи, представництва.
    При цьому юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва;
    2) громадянами:
    у разі, якщо громадяни сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг.
    При цьому громадяни у реквізиті «Код фактичного платника» платіжної інструкції зазначають власний податковий номер. Разом з цим, надавач платіжних послуг у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.