• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 24.11.2023
    2023-11-25 13:57:05

    На «гарячій лінії» у Юр’ївській ДПІ про новації податкового законодавства
    Днями у Юр’ївській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у  Дніпропетровській області відбулася «гаряча лінія» щодо практичних питань застосування Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Із платниками спілкувалась начальник ДПІ Світлана Шевцова.
    Більшість запитань стосувалися використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО, особливостей застосування штрафних санкцій, а також були дзвінки і щодо нарахування фізичним особам та сплати мінімального податкового зобов’язання.
    Світлана Шевцова відповіла на усі запитання та запевнила, що проконсультуватися можна у будь-який зручний спосіб для платників. Крім того, керівник розповіла про новий мобільний застосунок «Моя податкова», який став доступний для завантаження платниками на свої ґаджети.


    Про алгоритм розрахунку податкової знижки
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (території обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
    Алгоритм розрахунку податкової знижки.
    Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.
    На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки.
    Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18 %).
    Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.
    Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу).
    У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення-рішення.


    Нарахування МПЗ у фермерського господарства
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (території обслуговування – Павлоградський регіон) звертає увагу, що відповідно до Земельного кодексу України (статті 125 – 126) право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
    Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
    Враховуючи зазначене, якщо фермерське господарство користується земельними ділянками сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності членів фермерського господарства, без укладання договору оренди та державної реєстрації переходу такого права користування, то обов’язок з визначення загального МПЗ виникає у власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення (п. 381.4 ст. 381 , п.п. 381.1.4 п. 381.1 ст. 381, п. 170.14 ст.170 Податкового кодексу України). 


    Про здійснення безготівкових розрахунків
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що починаючи з 01.01.2023 торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб – підприємців – платників  єдиного  податку  першої  групи, торговців, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції), повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).
    Це передбачено пунктом першим постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894).
    Звертаємо увагу, що наступний етап реалізації Постанови № 894 відбудеться з 01 січня 2024 року – для торгівців, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  від  5  до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови № 894).
    Водночас, такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.


    Про зміни та новації податкового законодавства під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Першотравенській ДПІ
    Нещодавно у Першотравенській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства. На запитання платників відповідала начальник ДПІ Оксана Ковальова.
    В ході «гарячої лінії» платники цікавилися новаціями податкового законодавства, які передбачені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема, щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО та порядку використання касової техніки.
    Відповідаючи на запитання щодо реквізитів касового чеку, посадовець повідомила про необхідність відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, особливо в частині використання режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. 
    Також надала роз’яснення щодо видів розрахункових документів та інших документів, за допомогою яких можна підтвердити право власності на придбані товари (послуги), захистити свої права та видачу яких в обов’язковому потрібно вимагати при покупці товарів, робіт, послуг від суб’єктів господарювання. 
    Посадовець поінформувала  громадян-власників земельних паїв про обчислення суми мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). При цьому наголосила, що до сплати в бюджет підлягає різниця між обчисленою сумою МПЗ та сумою земельного податку за такий пай, сплаченою громадянином у 2022 році.
    Разом з тим посадовець розповіла про переваги електронних сервісів ДПС та про можливості мобільного застосунку «Моя податкова». 
    Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь. 


    Про легалізацію ринку підакцизних товарів йшлося під час наради у Павлоградській міській раді
    Днями у приміщенні Павлоградської міської ради відбулася нарада робочої групи щодо боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею підакцизними товарами за участі представників Павлоградського районний відділ поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області, комунального підприємства «Муніципальна варта» Павлоградської міської ради.
    У заході прийняли участь начальник Павлоградського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Людмила Вельма та головний державний інспектор відділу ліцензування торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС Марія Олійниченко .
    На нараді обговорювались питання стосовно вжиття спільних заходів відносно торгівельних об’єктів з продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які здійснюють свою діяльність без відповідних ліцензій на роздрібну торгівлю та реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка .
    Податківці повідомили, що в рамках боротьби з тіньовим ринком товарів на території м. Павлограда у вересні – жовтні 2023 року проведено 8 фактичних перевірок суб’єктів господарювання з викликами на «гарячу лінію»102 щодо виявлення фактів незаконної торгівлі підакцизних товарів.
    Під час контрольно - перевірочних заходів встановлені порушення Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» (із змінами і доповненнями), а саме: 6 фактів реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка, 1 факт реалізації алкогольних напоїв без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі  алкогольними напоями та без наявності марок акцизного податку встановленого зразка, 1 факт зберігання алкогольних напоїв без наявності марок акцизного податку встановленого зразка та у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру місць зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, 1 факт реалізації тютюнових виробів за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшених на суму акцизного податку з реалізації через роздрібну торгівельну мережу. До суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції на загальну суму 171 тис. грн. Анульовано 6 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.
    Нарада пройшла в форматі конструктивного діалогу.


    РРО/ПРРО: яких суб’єктів господарювання звільнено з 01 жовтня 2023року від відповідальності?
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) нагадує, що з 01 жовтня 2023 року суб'єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону України 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:
    - тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
    - територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
    - територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.


    Семінар з платниками податків у Тернівській ДПІ
    Днями за участі начальника Тернівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Тернівська ДПІ) Ірини Яремчук відбувся семінар з платниками податків, де обговорювались актуальні питання податкового законодавства в умовах воєнного стану.
    Начальник Тернівської ДПІ Ірина Яремчук в ході семінару повідомила про новації в податковому законодавстві, а саме: 01 серпня 2023 року набув чинності Закон України від   30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
     Під час семінару обговорили питання оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі - ВПО), трудових відносин та зміни в частині сплати МПЗ, сплати податку на нерухоме майно згідно Закону України № 3050-ІХ, отримання податкової знижки, у т.ч. ВПО.
    Семінар відбувся у форматі діалогу, де кожен платник мав змогу отримати відповіді на свої питання, а також друковану продукцію з цих питань.


    Що таке ПРРО?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Відповідно до абзацу тридцять сьомого ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями  програмний реєстратор розрахункових операцій – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.
    Контролюючий орган забезпечує безоплатне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

    Щодо укладення трудових договорів
    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) звертає увагу.
    Податкові інспектори та інспектори праці мають право перевіряти як бізнес виконує трудове законодавство. 
    Проводити перевірки щодо укладення трудових договорів із працівниками можуть:
    - ДПС;
    - територіальні органи ДПС та Держпраці.
    До юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).
    Шановні платники, оформлюйте належним чином працівників, сплачуйте податки та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.