• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 27.12.2023
    2023-12-27 22:35:03

    Працевлаштування іноземців

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Законом України «Про зайнятість населення» передбачено, що роботодавці можуть працевлаштовувати іноземців на роботу на підставі дозволу на працевлаштування.
    Іноземці, які постійно проживають в Україні, можуть працювати на підприємствах, в установах і організаціях або займатись іншою трудовою діяльністю на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.
    Для оформлення дозволу на працевлаштування необхідно зібрати пакет документів і подати їх до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.
    Робота іноземця без оформлення дозволу на працевлаштування буде порушенням закону і спричинить адміністративну та/або фінансову відповідальність.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740433.html


    Позитивна динаміка фіскалізації розрахунків – індикатор детінізації торгівлі

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740506.html можливо ознайомитись з динамікою фіскалізації розрахунків.


    Наповнення бюджетів усіх рівнів у розрізі галузей економіки за січень – листопад 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740528.html повідомила.
    За січень – листопад 2023 року найбільшу частку в сплаті податків, зборів та платежів (збір) до Зведеного бюджету України складає сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:
    «Переробна промисловість» – 18 % від загального збору до Зведеного бюджету України;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – 16,9 %;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – 13,6 %;
    «Добувна промисловість i розроблення кар’єрів» – 9,3 %.
    Найбільше зростання сплати за 11 місяців 2023 року відносно 11 місяців 2022 року відбулось у таких галузях:
    «Переробна промисловість» – зростання в 1,4 раза, або +66,3 млрд грн;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів»  – зростання в 1,2 раза, або +34,5 млрд гривень;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – зростання в 1,3 раза, або +33,4 млрд грн;
    «Мистецтво, спорт, розваги та вiдпочинок» – зростання в 3,8 раза, або +10 млрд гривень.


    У ДПС відповіли на актуальні питання представників Європейської Бізнес Асоціації

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Проведено онлайн-зустріч з членами Європейської Бізнес Асоціації з питань впровадження процедури е-аудиту. Членам асоціації надано відповіді на найбільш поширені питання, які виникають у платників податків під час формування даних стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), та роз’яснено порядок подання, структуру і формат SAF-T UA. 
    Також представниками ДПС надано відповіді на питання, які виникли у членів Європейської Бізнес Асоціації, проаналізовано окремі ситуації та запропоновано шляхи їх вирішення.
    Державна податкова служба України відкрита до активного діалогу з бізнесом для оперативного роз’яснення податкових новацій та надання фахової допомоги платникам податків.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740591.html


    Актуально: соціальна ініціатива з інформаційної підтримки сплати податків!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740625.html повідомила.
    Державна податкова служба України підтримує соціальну ініціативу держави та медіакомпанії Starlight Media і долучається до національної інформаційної кампанії на підтримку сплати податків.
    Інформаційна кампанія спрямована на підвищення рівня добровільної сплати податків, формування податкової культури в суспільстві, що сприятиме зростанню надходжень до бюджету, які необхідні для забезпечення української армії та обороноздатності нашої держави.


    Інформаційний лист № 6/2023: Банки: зміна ставок, податок на прибуток

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/740680.html повідомила.
    В інформаційному листі № 6/2023 розглянуто питання, що можуть виникнути у банків з огляду на ухвалення Верховною Радою України Закону України від 21 листопада 2023 року № 3474-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» (далі – Закон № 3474).
    Закон № 3474 набрав чинності з 08.12.2023.
    Ви дізнаєтеся:
    - новації, передбачені Законом № 3474;
    - які застосовуються ставки;
    - правильність відображення збитків;
    - відповіді на найпоширеніші питання.
    Ознайомитися з інформаційним листом можна тут: https://tax.gov.ua/data/material/000/621/740671/InfoList6_2023.pdf


    До уваги платників акцизного податку!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 24.11.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 18.09.2023 № 503 «Про внесення змін до розділу II Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.10.2023 за № 1732/40788) (із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України № 526 від 05.10.2023) (далі – Наказ № 503).
    Так, відповідно до п. 2 наказу № 503 до платників податків акцизного податку, які станом на дату набрання чинності цим наказом не мають можливості виконувати податковий обов’язок щодо реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних та подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, застосовуються правила для підтвердження такої неможливості, передбачені Порядком підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29 липня 2022 року № 225, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 серпня 2022 року за № 967/38303, з урахуванням змін, внесених цим наказом.
    Довідково: Наказ № 503 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України»  від 24.11.2023 № 94.


    Понад 6,6 млн грн туристичного збору надійшло від фізичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

    Протягом одинадцяти місяців 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло від фізичних осіб понад 6,6 млн грн туристичного збору. Надходження збільшились у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року майже на 3,0 млн грн, або майже на 80 відсотків.
    Нагадуємо, що ставка збору встановлюється за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в'їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.


    Податковий календар на 28 грудня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що

    28 грудня 2023 року, четвер, останній день сплати

    єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за найманих працівників за листопад 2023 року.


    Що означає термін «оптова» та «роздрібна» торгівля?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями оптова торгівля – діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання  (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).
    Роздрібна торгівля – діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання  (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.


    Щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що надані у постійне користування

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що місцеві ради на підставі повноважень, передбачених пунктом 10.2 прим.1 статті 10 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), приймають рішення про встановлення місцевих податків, у тому числі податку на майно, включаючи земельний податок (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14, підпункт 265.1.3 пункту 265.1 статті 265 Кодексу), із зазначенням всіх передбачених статтею 7 Кодексу елементів податків.
    Інтервали допустимих розмірів ставок як елементу земельного податку встановлені статтями 274 та 277 Кодексу.
    Зокрема, для земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання, що не належать до державної та комунальної форм власності, пунктом 274.2 статті 274 Кодексу встановлено обмеження розміру ставки не більше 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
    Місцеві ради, які планують затвердити ставку земельного податку у розмірі 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, при визначенні кола платників, на яких  вона поширюватиметься, мають керуватися переліком юридичних осіб, які можуть набути право постійного користування земельною ділянкою, що визначений статтею 92 Земельного кодексу України.


    Податкова знижка за навчання: з податковою декларацією про майновий стан і доходи до контролюючого органу подаються підтверджуючі документи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до ст. 166 Податкового кодексу (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
    Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ.
    До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ).
    Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).
    Згідно з п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).
    Копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (абзац перший п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа (абзац другий п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    Для документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки, контролюючий орган не має права вимагати від платника податку надання документів та/або їх копій, які містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, банках (базах) даних органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування, інформація з яких безоплатно отримується контролюючими органами відповідно до ПКУ та міститься в інформаційних базах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (п.п. 166.2.3 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
    Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права регулює Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2145).
    Частиною шостою ст. 79 Закону № 2145 встановлено, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором.
    Враховуючи викладене, фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.
    Звертаємо увагу, що 31.12.2023 – останній день подання податкової декларації про майновий стан і доходи, щоб скористатись правом на податкову знижку за витратами, які понесені у 2022 році.


    Сервіси Е-кабінету для фізичних осіб (громадян)

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Сучасний сервіс Електронний кабінет дозволяє взаємодіяти з податковою службою дистанційно, без особистих візитів до служби.
    В окремому меню Електронного кабінету «ЕК для громадян» об’єднано сервіси для фізичних осіб (громадян).
    Вкладка «Загальна інформація про платника» надає доступ до:
    - реєстраційних даних (адреса реєстрації та фактичного проживання);
    - даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);
    - сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю.
    Вкладка «Запит про суми виплачених доходів» надає можливість:
    - надіслати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фiзичних осіб - платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору;
    - отримати Вiдомостi з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору.
    Вкладка «Заява до Реєстру волонтерів» надає можливість:
    - надіслати Заяву про включення/внесення змін/виключення з Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації (форма F1308302);
    - переглянути та завантажити результати обробки Заяви.
    Вкладка «Податкова декларація» надає можливість:
    - отримати попередньо заповнену Податкову декларацію про майновий стан і доходи на підставі даних Державного реєстру та додатки до декларації, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам;
    - додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;
    - перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань;
    - підписати та надіслати Податкову декларацію про майновий стан в доходи до контролюючого органу.
    Вкладка «Облікова картка фізичної особи (1ДР) надає можливість:
    - сформувати та надіслати заяву для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Форма № 1ДР (F1314602);
    - переглянути та завантажити результати обробки документа.
    Вкладка «Заява про внесення змін до ДРФО (ф. № 5ДР)» надає можливість:
    - сформувати та подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Форма № 5ДР (F1314702);
    - переглянути та завантажити результати обробки документа.
    Режим «Вхідні/вихідні документи» надає можливість доступу до:
    - квитанцій щодо приймання та обробки документів, інформаційних повідомлень, кореспонденції тощо, надісланих користувачу (пункт «Вхідні»);
    - надісланих користувачем документів (пункт «Вихідні»).
    Режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає можливість:
    - доступу до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника);
    - доступу до інформації по кожному виду податку (платежу) про нарахування за податковими зобов’язаннями, сплату та повернення з бюджету, пеню, залишок несплаченої пені, податковий борг або надміру сплачені суми та суми, які будуть нараховані в наступних звітних періодах;
    - сплатити податки, збори, платежі та єдиний внесок, скориставшись однією з платіжних систем.
    Режим «Листування з ДПС» надає можливість
    надіслати довільну кореспонденцію (лист, звернення, запит тощо) в електронному вигляді до контролюючого органу (формат pdf до 5 МБ).
    Режим «Індивідуальна податкова консультація» надає можливість
    сформувати та надіслати звернення на отримання індивідуальної податкової консультації в електронній формі до контролюючого органу.
    В умовах сучасних викликів функціонал Е-кабінету постійно оновлюється з урахуванням потреб платників. Тож закликаємо користуватись Електронним кабінетом та впевнитись у перевагах дистанційного формату спілкування з податковими органами.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.