• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Лист ДПА України від 23.12.2005 N 25685/7/15-0417 „Про перехід на єдиний податок за наявності заборгованості перед страховими фондами”
    2006-01-18 14:56:00

    Державна податкова адміністрація України у зв'язку з численними запитами державних податкових органів та платників єдиного податку щодо переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва з 1 січня 2006 року повідомляє наступне.

    Відповідно до статті 4 Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. N 746/99) (далі - Указ) для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації.

    Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

    Згідно з Указом суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

    Відділення Державного казначейства України наступного дня після надходження коштів повинні перераховувати суми єдиного податку у таких розмірах:

    • до Державного бюджету України - 20 відсотків;

    • до місцевого бюджету - 23 відсотки;

    • до Пенсійного фонду України - 42 відсотки;

    • на обов'язкове соціальне страхування - 15 відсотків.

    З 1 січня 2005 року набрав чинності Закон України від 23.12.2004 р. N 2285-IV "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (далі - Закон N 2285-IV), статтею 45 якого було визначено, що до доходів загального фонду місцевих бюджетів у 2005 році належить у повному обсязі єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва. При цьому до набрання чинності Законом про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності платники єдиного податку сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне та пенсійне страхування у порядку та на умовах, визначених спеціальним законодавством з питань справляння таких внесків, зі сплатою юридичними особами єдиного податку у розмірі 50 відсотків діючих ставок.

    Проте органи державного казначейства України замість відповідного розподілу єдиного податку, передбаченого Указом, суми єдиного податку заень 2004 року та сплачені у січні поточного року, повністю перерахували до відповідних місцевих бюджетів. У зв'язку з цим у платників єдиного податку виникла заборгованість по сплаті внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.

    Оскільки платники єдиного податку до 15ня 2005 року повинні подати заяви до державних податкових органів про перехід на спрощену систему оподаткування, а також довідки з Пенсійного фонду та фондів соціального страхування про відсутність заборгованості перед вказаними фондами, пропонуємо державним податковим органам при переводі на спрощену систему оподаткування з 1 січня 2006 року не враховувати заборгованість, що виникла у зв'язку з наведеним.

    Тобто якщо платник єдиного податку подав заяву про перехід з 1 січня 2006 року на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, то якщо він не має заборгованості перед вищевказаними фондами, крім заборгованості, яка виникла у січні поточного року у зв'язку тим, що органи Державного казначейства України нараховані заень 2004 року суми єдиного податку повністю перерахували до відповідних місцевих бюджетів без розподілу передбаченого Указом, то такі суб'єкти малого підприємництва можуть перейти на спрощену систему оподаткування.

    Прес-служба Державної податкової адміністрації України

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.