• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія»
    2016-01-29 12:28:54

    В ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська  було проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему:«Акцизний податок».
    Заступник  начальника інспекції Євгенія Сергіївна Самсоненко  відповідала на актуальні питання щодо оподаткування акцизного податку.
    Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:
    1. Як обчислюється акцизний податок з товарів на які встановлені ставки в іноземній валюті?
    Відповідь:   Відповідно до пункту 217.3 статті 217 Податкового кодексу України (Кодекс) податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.
    Податок з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.
    Згідно з пунктом 218.2 статті 218 Кодексу податок із підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, обчислюється у національній валюті за курсом валюти, визначеним відповідно до статті 39 примірник 1 Кодексу, тобто застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання митної декларації, а у разі, якщо митна декларація не подається, - дня визначення податкових зобов’язань.
    2. Чи обов’язково виробник або імпортер повинен подавати декларацію про максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби, якщо діяльність з виробництва або імпорту тимчасово не здійснюється?
    Відповідь:    Згідно з пунктом 220.1 статті 220 Кодексу встановлення максимальних роздрібних цін на підакцизні товари (продукцію) здійснюється виробником або імпортером товарів (продукції) шляхом декларування таких цін.
    Декларація про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) подається виробником або імпортером підакцизних товарів (продукції) до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, не пізніше ніж 10 та 25 числа місяця (пункт  220.4 статті  220  Кодексу).
    Форму Декларації, порядок її складання та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.03.2015 року № 359, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.04.2015 року за № 413/26858.
    При цьому пунктом 220.7 статті 220 Кодексу визначено, зокрема, що встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на перелічені у Декларації товари (продукцію) діють до їх зміни у порядку, встановленому Кодексом.
    У разі потреби у зміні будь-яких відомостей, що містяться у Декларації, поданій їх виробником або імпортером центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, виробник або імпортер повинен подати  таким  органам нову Декларацію (пункт 220.8  статті  220  Кодексу).
    Разом з тим, зміна таких відомостей, що містяться у Декларації, поданій виробником або імпортером, може здійснюватися не частіше двох разів на місяць (пункт 220.9 статті 220 Кодексу).
    Отже, виробник або імпортер не зобов’язаний подавати Декларацію, якщо діяльність з виробництва або імпорту тимчасово не здійснюється, оскільки установлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на перелічені у Декларації товари (продукцію) діють до їх зміни. У разі потреби у зміні будь-яких відомостей, що містяться у Декларації, поданій виробником або імпортером центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, виробник або імпортер повинен подати нову Декларацію.
    3. Як оподатковуються акцизним податком операції з реалізації виноматеріалів підприємством первинного виноробства?
    Відповідь:  Перелік операцій з підакцизними товарами, які є об’єктами оподаткування акцизним податком, визначені пунктом 213.1 статті 213 Кодексу. Зокрема об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (підпункт 213.1.1).
    Згідно з підпунктом 213.3.5 пункту 213.3 статті 213 Кодексу операції з реалізації підакцизних товарів (продукції), крім нафтопродуктів, вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів (продукції), звільняються від оподаткування акцизним податком.
    Відповідно до пункту 225.9 статті 225 Кодексу виноматеріали, що реалізуються підприємствам вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції, не оподатковуються. В інших випадках реалізація виноматеріалів оподатковується за ставками акцизного податку на виноробну продукцію, встановленими підпунктом 215.3.1 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.